Znanstvenici sa Sveučilišta Dundee potvrdili su novosti kako je njihovo istraživanje o razvoju kultura ljudske kože rezultiralo nekim zanimljivim otkrićima.

Naime, željeli su razviti ljudsku kožu koja bi zamijenila testiranje na životinja u kozmetičke i farmaceutske svrhe. Na tragu su otkrića koje bi definitivno moglo uvesti neke nove medicinske prakse. Ten Bio Ltd. je ime istraživačkog projekta sa znanstvenog Sveučilišta Dundee koji su pokrenuli Dr. Robyn Hickerson i Dr. Michael Conneely. Oni su inicijalno razvili prve primjerke zamjenske ljudske kože stvorene od ‘ostataka’ nakon operacije tijekom svojih brojnih istraživačkih medicinskih programa. Nakon godina proučavanja, približili su se autentičnom modelu koji dosljedno oponaša karakteristike stvarne ljudske kože čime je testiranje lijekova i kozmetike upravo postalo moguće i realnije za ishod testa, nego kod životinja.

Sistem pod imenom TenSkin™ oponaša napetost i teksturu ‘žive’ kože koja nakon što se ukloni iz tijela, poprima karakteristike sužavanja i opuštanja. Istezanjem kože do optimalne napetosti znanstvenici su stvorili model koji će farmaceutskim i kozmetičkim tvrtkama omogućiti generiranje pretkliničkih podataka koji će biti mnogo uvjerljiviji u predviđanjima završnog ishoda.

Foto: Pexels