Možda iza nas nije uzbudljiva filmska godina, no lijepa je vijest kako je u utrku za Oscara ušao i film iz regije – Quo Vadis, Aida?

Stigle su nam još jedne prestižne nominacije, one za nagradu Oscar. Neke očekivane, neke ne, no svakako kao i uvijek iščekivana uvertira u najglamurozniju filmsku noć. Nimalo nije iznenadila nominacija filma ‘Nomadland’ za najbolji film, kojem se pridružila i svakako zanimljiv ‘Promising Young Woman’ s Carey Mulligan koja je nominirana i za najbolju glumicu. U utrci za Oscara pridružile su joj se Viola Davis za ‘Ma Rainey’s Black Bottom, Andra Day za ‘The United States v. Billie Holiday’, Vanessa Kirby za ‘Pieces of a Woman’ i Frances McDormand za ‘Nomadland’.

Najljepša vijest ovih nominacija stiže iz Bosne i Hercegovine čiji Quo Vadis, Aida? se našao u nominaciji za najbolji strani film. Bosanski ratni dramski film iz 2020. godine napisala je, producirala i režirala Jasmila Žbanić, a film je koprodukcija dvanaest produkcijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rumunjske te Turske.

U kategoriji za najboljeg glumca natječu se Riz Ahmed, Chadwick Boseman, Anthony Hopkins, Gary Oldman i Steven Yeun, a uvijek je svakako zanimljivo pogledati tko bi mogao osvojiti nagradu za najoriginalniji scenarij. Ovaj put to su Will Berson, Shaka King, Keith Lucas, Kenneth Lucas za ‘Judas and the Black Messiah’, Lee Isaac Chung za ‘Minari,’ Emerald Fennell za ‘Promising Young Woman,’ Abraham Marder, Darius Marder, Derek Cianfrance  za ‘Sound of Metal’ te Aaron Sorkin za ‘The Trial of the Chicago 7’.

Foto: Screenshot