Giganti društvenih mreža optuženi su za “stvaranje krize mentalnog zdravlja među američkom omladinom” u tužbi koju je u petak podnio udruga javnih škola u Seattleu!

Tužba navodi Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Snapchat, Google i njihove povezane tvrtke kao optuženike, te kritizira njihove poslovne modele, tvrdeći da štete mladima.

Sustav javnih škola u Seattleu priopćio je da ima odgovornost podnijeti tužbu jer djeca s mentalnim problemima imaju lošiji uspjeh u školi i manje je vjerojatno da će je uopće pohađati, što utječe na obrazovnu misiju škole.

U tužbi se navodi da su aplikacije “uspješno iskoristile ranjive mozgove mladih, povezujući desetke milijuna studenata diljem zemlje u petlje negativnih povratnih informacija, prekomjerne upotrebe i zlouporabe platformi društvenih mreža tuženika.”

Dodalo se da je sadržaj koji oni “pripremaju i usmjeravaju prema mladima prečesto štetan i eksploativan”, ukazujući na primjere koji potiču samoozljeđivanje i ekstremnu mršavost. Posljedica toga su navodno sve veće stope mentalnih bolesti, dodatno pojačane pandemijom.

Prema Američkom psihološkom udruženju, stopa 12 do 17-godišnjaka koji su doživjeli kroničnu depresiju povećala se za 52% od 2005. do 2017. Tijekom prvih sedam mjeseci karantenezbog COVID-19, situacija povezana s mentalnim zdravljem bila je još gora, posjeti psihijatrijskim odjelima za istu dobnu skupinu veći su za 31% u odnosu na 2019.!

S obzirom na to da su Metu, koja posjeduje Facebook i Instagram, irska regulatorna tijela u rujnu 2022. kaznila s 403 milijuna dolara jer nisu zaštitili privatnost djece, situacija nije ništa bolja u Europi. Uz to, vjerojatno već znate i da su nekidan, točnije 4. siječnja, kažnjeni s dodatnih 414 milijuna dolara, zbog eksploatacije korisnika jer nisu tražili pristanak da ih se prati u korist oglašivača na tim društvenim mrežama.

Tužba također citira prošlogodišnji govor predsjednika Joea Bidena u kojem je rekao: “Moramo smatrati platforme društvenih medija odgovornima za nacionalni eksperiment koji provode na našoj djeci radi profita.”

Glasnogovornik Snapchata rekao je da “ništa nam nije važnije od dobrobiti naše zajednice” i da blisko surađuju s organizacijama za mentalno zdravlje kako bi korisnicima dali “resurse koji će im pomoći da se nose s izazovima s kojima se mladi danas suočavaju”.

Metina globalna voditeljica sigurnosti, Antigone Davis, rekla je da su razvili više od 30 alata za podršku tinejdžerima i obiteljima, potičući vremenska ograničenja i “identificirajući više od 99%” štetnog sadržaja prije nego što se prijavi i pojavi korisnicima. “Nastavit ćemo blisko surađivati sa stručnjacima, kreatorima politike i roditeljima na ovim važnim pitanjima”, dodala je Davis. Hm. OK.