Zelena akcija (Zero Waste Croatia Network), članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic i Art Park Zagreb, povodom obilježavanja „Srpnja bez plastike“, pozivaju vas da se u srijedu, 15. srpnja u 19 sati pridružite večernjem druženju ispunjenom kreativnim aktivnostima.

Cilj druženja je skrenuti pozornost na zagađenje plastikom čija je posvemašnja prisutnost dovela do toga da smo ostatke raspadanja plastike, u obliku mikroplastike počeli otkrivati u tlu, vodi, zraku te u hrani koju jedemo, a čija proizvodnja ima razoran učinak na klimatske promjene. Jedan od načina borbe protiv zagađenja je korištenje i promocija alternative korištenju jednokratne plastike. Osim toga, želimo njegovati kulturu ponovne uporabe i kreativnog razmišljanja koji je također važan dio borbe za smanjenje zagađenja.

Tu srijedu, 15. srpnja, u zagrebačkom Art parku na jelovniku se nude “tri slijeda” – kreativna radionica, zanimljiv performans i projekcija odličnog i poučnog filma.

Radionica kreativnog razmišljanja i izrade predmeta od iskorištene jednokratne plastike odvijat će se od 19 sati. Na radionicu se možete prijaviti putem poveznice: https://forms.gle/5ZBJdcLY4aUKtzhu7 najkasnije do 13.7 do kraja dana. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika zbog strukture radionice ograničen, tako da požurite s prijavama.

Performans “Plastična večera” s početkom u 20:30 h

Performans će biti iznenađenje, a tematizirat će se lakomisleno unošenje plastike u organizam. Pripremite se za oku ugodnu nelagodu, poručuju organizatori.

Projekcija filma “Story of plastic” s početkom u 21:15 h

Ovaj dokumentarni spektakl The Story of Stuff Project prvi je film pokreta Break Free From Plastic, najvećeg svjetskog pokreta za borbu protiv zagađenja plastikom, a ujedno i prvi film koji prikazuje onu stranu priče koju industrija plastike zaista ne želi da vidite.
Sniman na tri kontinenta, uz originalnu animaciju, arhivske snimke iz davnih 1930.-ih te mnogobrojne intervjue stručnjaka i stručnjakinja, “Priča o plastici” uvodi nas u katastrofalne posljedice zagađenja, razotkriva prave krivce te otkriva heroje i heroine na čelu globalnog pokreta protiv plastike, koji žestoko i sustavno zagovara drugačiju budućnost za sve nas.