Počelo je kao jednostavna skica nacrtana rukom vizionara. Sedam godina kasnije, taj crtež je postao stvaran: 2,3 milijarde dolara (2,19 milijardi eura) masivno sferično mjesto, 111 metara u visinu uz prizor čudesno osvjetljenog horizonta Las Vegasa.

Crtež je inicijalno napravio James Dolan, izvršni direktor Madison Square Gardena i vlasnik New York Knicksa i Rangersa. Zajedno s Davidom Dibbleom, izvršnim direktorom tvrtke MSG Ventures, krenuli su u misiju revolucije industrije zabavnih sadržaja u Las Vegasu. I – stvorili su najimpresivniju multifunkcionalnu dvoranu za zabavni sadržaj koja je konačno započela s programom, i to s višednevnim koncertom grupe U2. Doživljaj i impresije, naravno nisu izostali, a o dvorani se i dalje govori s puno oduševljenja. Kako i ne bi, obzirom da je ovo višeslojno multimedijalno iskustvo koje lanira posjetitelja u sasvim novu dimenziju.

Unutar 157 metara široke Sphere, LED ekran visoke rezolucije (najveći na svijetu!) obavija oko 17.600 gledatelja. Od ovih 17.600 sjedala, 10.000 pruža impresivno iskustvo sa specijaliziranim zvučnim sustavom koji može natjerati goste da “osjete” zvučne vibracije.

Sphere se ponosno može pohvaliti najvećim audio sustavom za koncerte na svijetu, koji se sastoji od 1.586 modula zvučnika, 167.000 drajvera zvučnika, pojačala i kanala za obradu, kao i 300 mobilnih modula zvučnika. Zajedno, ove komponente daju “kristalno čisto” i višeslojno audio iskustvo. Ne samo da je unutrašnjost zgrade impresivna, već se i njezina vanjska strana može pohvaliti s 1,2 milijuna LED dioda veličine hokejaškog paka koje se mogu programirati za stvaranje dinamičnih i kolosalnih prikaza slike.

Dvorana Sphere odmah je privukla pozornost 4. srpnja digitalnim vatrometom i kuglom koja je izgledala kao očna jabučica koja skenira horizont pustinjskog krajolika u Las Vegasu, i to s riječima “Hello World”. Turisti i putnici iz aviona čak, također su vidjeli kako kugla svjetli nalik Zemlji ili Mjesecu.

Gledajući u budućnost, Sphere će nastaviti osvajati publiku, a iduće u nizu čuda koja se mogu tamo doživjeti je film “Postcard from Earth”, produkcije koju je režirao hvaljeni redatelj Darren Aronofsky koji nije krio svoje uzbuđenje oko ove nove multimedijalne suradnje.

Dolan predviđa široko prihvaćanje koncepta Sphere i predviđa njegovo globalno širenje.

Nakon uvođenja planova za London Sphere nedugo nakon otkrivanja projekta u Las Vegasu 2018., britansko mjesto trebalo se otvoriti samo godinu dana nakon američkog pandana. Međutim, iako je Vegas Sphere sada u potpunosti operativan, izgradnja tek treba započeti u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog dugotrajnog niza pregovora o planiranju. Odabrana lokacija, bivši olimpijski trenerski park u Stratfordu, u istočnom Londonu, naišla je na značajno lokalno protivljenje. Tako da će organizatori morati u potragu za novom lokacijom, a do tada posjetitelji u Las Vegasu mogu kupiti uaznice za film Darrena Aronofskog i to po cijeni između 49 i 129 dolara, ovisno o blizini ekrana.

 

Foto: www.thespherevegas.com