Ovaj mjesec, zvijezda naše rubrike New Generation u sklopu koje predstavljamo domaće emerging talente na području modnog dizajna je mlada Sofija Varga – čije vrijeme nesumnjivo tek dolazi

Nakon kozmopolitskih priča o Pavi Vukoviću i Mateji Bosek koji žive u Berlinu i New Yorku, vraćamo se u granice Lijepe naše gdje Sofija promišljeno i entuzijastično postavlja temelje svoje modne karijere. 

Sofija Varga_modni dizajn

Eksperimentalno istraživanje i voluminoznost u fokusu su njenih prethodnih kreacija, a koji se koncept krije iza nove kolekcije koja je trenutno u pripremi – otkrijte u nastavku.

Što je bio prijelomno kod donošenja odluke o bavljenju modnim dizajnom? Naime, nakon završene gimnazije, stekla si profesionalnu naobrazbu za vizažisticu kod svjetske kozmetičke tvrtke Kryolan, da bi kasnije upisala modni dizajn na Tekstilno–tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Još od osnovne škole svoje sam slobodno vrijeme najradije provodila u kreativnom stvaranju. Osmišljavala sam i tehnikom drapiranja oblačila lutke, neumorno izrađivala nakit, a trenutke čistog zadovoljstva provodila sam upravo crtajući figure i stvarajući svoj vlastiti modni svijet.
Bio je to svijet imaginacije koji bih ujedno nazvala mehanizmom obrane i bijegom pod okrilje mašte, a prekinule su ga obaveze gimnazijskog školovanja. Daljnje odrastanje provela sam istražujući sebe i svijet kada me moja potisnuta kreativnost podsjetila tko sam.

U ulozi vizažistice sam uživala, ali nakon kraćeg perioda spoznala sam želju za većom, odnosno potpunom kontrolom pri stvaranju.
Bila sam “gladna” samostalnih koncepata, stilizacije i razrade ideje do najmanjeg detalja. Vjerovala sam svojoj intuiciji, dala sam si truda i od tada je sve tako lako.

Sofija Varga_modni dizajn

Kako bi generalno definirala svoj stil dizajna? Jesu li neki dizajneri posebno utjecali na formiranje tvojih estetskih afiniteta?

Razvoj mojih afiniteta prema modi očituju se kroz privlačnost koju sam stekla gledajući svoju baku i mamu kako odvažno, samouvjereno i elegantno zagovaraju svoju ženstvenost. Isto tako, sklonost praćenju kolekcija svjetskih dizajnera iz sezone u sezonu formiralo je moju estetiku stvaranja.
Proučavanje povijesti mode, osluškivanje sadašnjosti i konstantna potreba za izdvajanjem iz mase te dominacijom, ne ostavlja mi mnogo prostora osim poslušati nagon za bijegom u konceptualne svjetove gdje nema limita niti granica – samo fascinacija.

Sofija Varga_modni dizajn

Definicija mog stila dizajna manifestira se kroz način života. To je lifestyle prepun istraživanja, putovanja i neumornog učenja koji je podložan promjenama – sa željom za stalnom prilagodbom.

Na platformi Not just a label te na Zagreb Design Week-u predstavila si zanimljivu mini kolekciju pod nazivom “The Moment of Transparency”, nastalu kao rezultat eksperimentalnog istraživanja materijala na temu “Inverzija – diverzija” – pri čemu se svaki odjevni predmet razlikuje po svojoj dinamičnosti i stupnju prozirnosti. Korištenje tehnika nabiranje i faldanja te transparentnih materijala i naglašene skulpturalnosti, kreacijama daju arhitektonsku vibru (koja podsjeća na Balenciaginu voluminoznost).
Jesu li se kroz eksperimentalni rad s materijalima manifestirali određeni umjetnički utjecaji?
S obzirom na minuciozni ručni rad, koliko je vremena bilo potrebno za realizaciju ovih kreacija? 

U procesu stvaranja mini kolekcije The Moment of Transparency paralelno se odvijalo eksperimentalno istraživanje materijala i razvijao sam koncept. Pri stvaranju skica izdominirale su upravo siluete prenaglašene skulpturalnosti, a naglasak je stavljen na voluminoznost.

Sofija Varga_modni dizajn

Realizacija outfita bila je vrlo podrobna, izrada kreacija odvijala se stupnjevito. Zahtijevala je tretiranje toplinskom energijom u svrhu taljenja i međusobnog povezivanja. Isto tako, lakiranje materijala koje je potom bilo potrebno sušiti u kontroliranim uvjetima. Bio je to vrlo temeljit i predan ručni rad koji me tada doveo do općeg zasićenja.

U pravom trenutku prijateljica je predložila put u Italiju na otvorenje Dior Boutique-a za koji je dobila pozivnice. Dogodila mi se Firenca, Renesansa i Dior.
Četrdesetosmosatno punjenje baterija na tom putu obnovilo je svaku moju stanicu, a simetrije, proporcije, geometrija i sav taj minuciozni ručni rad dobio je potpuno novu dimenziju. Realizacija outfita završena je u najkraćem mogućem roku uz potpuno novu perspektivu gledišta.

Sofija Varga_modni dizajn

Prethodne kreacije “Warrior princess” i “Modern Warfare” po svojoj naravi potpuno su suprotne sanjivoj “The Moment of Transparency”, budući da su obje bazirane na vojnim idejnim postulatima. Warrior princess se tako poigrava s idejom vojne uniforme, dok Modern Warfare simbolizira današnju modnu scenu koja svoje aktere uvlači na bojno bolje. Iako iskazuju odvažnost i status, obje kreacije karakterizira kul zaigranost zahvaljujući promišljenoj upotrebi boja ili vintage figurica od kojih je napravljen statement cape coat (Modern Warfare) što pomalo asocira na otkačenu Vivienne Westwood.
Koliko ti je važna nekonvencionalnost i edgy pristup u dizajnu?
Nastojiš li u svom radu uvijek pronaći balans između estetike i funkcionalnosti?

Vojna uniforma komunicira sama za sebe. Osobno vrlo sam privržena uobičajenim                          karakteristikama uniforme kao antimodne odjeće. Uz pomoć mojih profesora mentora svojstveno sam joj pristupila i prvo je nastala značajna serija skica kojoj je potom uslijedila realizacija outfita.

U svom stvaranju trudim se spretno izbalansirati estetiku i funkcionalnost. Jedna je to od primarnih stavki u začecima svake ideje i razrade koncepata.

Sofija Varga_modni dizajn

Sofija Varga_modni dizajn

Trenutno radiš na svojoj prvoj kolekciji koja kombinira pojam engleske klasike i poslovne žene koja je još uvijek domaćica.
Iako je kolekcija još u fazi prototipa, možeš li nam otkriti nešto više o siluetama koje će dominirati kolekcijom? Koji je bio glavni izvor inspiracije za ovu specifičnu modnu temu?

Izvor inspiracije za kolekciju bila je deklarirana i ekonomski neovisna žena 80-ih godina, čiji power look komunicira njezinu poziciju identiteta. Detalj pregače i dalje je dio njezine svakodnevice, a čiji uzorak trenutno razrađujem te će se kao takav nalaziti na materijalima i provlačiti kroz čitavu kolekciju.

Engleska klasika za mene predstavlja pomalo bahatu subjektivnu odredbu dobrog ukusa koja se odvija odbacivanjem lošeg. Tako će se i kolekcija sastojati od strogih i elegantnih silueta koje izražavaju snagu, agresivnost, ali i mobilnost žene.
Ali možda sam i previše otkrila, valjda se moji mentori Jasminka Končić i Duje Kodžoman neće ljutiti (smijeh).

Sofija Varga_modni dizajn

Zahvaljujući društvenim mrežama kao kanalima promocije, moglo bi se reći da je sve više mladih dizajnera na hrvatskoj modnoj sceni.
Koliko pratiš domaće modne aktualnosti? Postoje li neki dizajneri čiji bi rad posebno izdvojila?

Drago mi je kada vidim koliko ima talentiranih ljudi koji donose novu energiju i entuzijazam. Sve više pratim domaća modna zbivanja, povrh svega jer mi se čini kako se približava trenutak moje spremnosti za predstavljanje vlastite estetike. A dotad pomno pratim i bodrim radove kolega i s veseljem iščekujem njihove kolekcije, predstavljanja i priznanja.

Sofija Varga_modni dizajn

U kojem smjeru se dalje vidiš u budućnosti? Želiš li raditi na razvoju vlastitog brenda ili imaš možda ambicije zaposliti se u nekoj renomiranoj modnoj kući u inozemstvu? 

Modni dizajn za mene je životni poziv, pretvorba ideje u realizaciju, a ljepota je u putovanju stvaranja. Osobna ispunjenja koja oživljavaju u procesima neizmjerna su.
Imam veliku vjeru u sebe od samog početka, a kamo će me to odvesti – tek se spremam saznati.

Sofija Varga_modni dizajn

Foto:
Warrior princess – Filip Bulić
The moment of transparency – Andrija Zelmanović
Modern Warfare – Karla Jurić
Portret – privatna arhiva