Kada je riječ o biskvitima, njihov sadržaj može biti itekako zanimljiv i očaravajuće ukusan.
Mrkva u biskvitu? Savršeno!
S takvom podlogom za tortu idealno se slaže krema od sira, koja je lagana i prozračna. Prava proljetna torta, zar ne?
Ovu tortu zbilja je jednostavno i brzo napraviti, a kako – pročitajte u nastavku sastojke i recept.
Sastojci za biskvit s mrkvom:
- 220 g šećera
- 140 ml ulja
- 3 jaja
- 1 žlica arome vanilije
- 200 g naribane mrkve
- 200 g glatkog brašna
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 2 žličice sode
- Prstohvat soli
Preljev za biskvit:
- Sok od 2 naranče
- 1 žlica meda
- 2 žlice otopljenog maslaca
Krema:
- 200 g mliječnog sirnog namaza
- 1 žlica arome vanilije
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 šlag vrećica
- 350 ml slatkog vrhnja
Upute :
Žumanjke izradite sa šećerom, a bjelanjke u čvrsti snijeg. Izrađenim žumanjcima dodajte sol, sodu, mljeveni cimet, aromu vanilije i jaja. Izmješajte. Dodajte ulje i brašno pa dobro sve izmješajte. Mrkvu očistite i ogulite, zatim ju naribajte na ribež. Dodajte ju smjesi od žumanjka i sve skupa izmješajte. Na kraju, snijeg od bjelanjaka postepeno dodajte i ručno umiješajte.
Gotovu smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Pecite na 180 °c stupnjeva oko 25 minuta. Ja sam koristila okrugli kalup od 18 cm koji sam prethodno premazala maslacem i donji dio obložila papirom za pečenje. Od 2 pečena biskvita trebate dobiti 4 podloge za tortu. Svaki biskvit prerežite po sredini da dobijete 2 podloge. Svaku biskvitnu podlogu prelijte s par žlica preljeva. Maslac rastopite, te mu dodajte iscijeđeni sok od naranče i žlicu meda. S tim preljevom prelijte ostatak svojih podloga.
U posudu stavite mliječni namaz. Dodajte mu šećer u prahu i med. Izmješajte. Šlag iz vrećice dodajte mliječnom namazu i ulijte odmah slatko vrhnje. Dobro izradite sve mikserom dok ne dobijete gustu kremu.Prvu biskvitnu podlogu stavite u kalup. Pritom pazite kako podloge prenosite u kalup ponovno jer su zbilja sočne i nježne, kako vam se ne bi raspale. Preko prve podloge premažite dio kreme. Slažite istim redosljedom dok ne potrošite sve podloge. Na kraju, zadnju biskvitnu podlogu premažite ostatkom kreme.
Stavite u hladnjak da se torta stegne.
Najbolje sljedeći dan, izvadite ju iz kalupa, te ju zagladite i viškom gornje kreme premažite bočne rubove.
U slast!
Ostale Ninine recepte potražite na blogu Moja dalmatinska kuhinja.