Kada je riječ o biskvitima, njihov sadržaj može biti itekako zanimljiv i očaravajuće ukusan.

Mrkva u biskvitu? Savršeno!

Torta-od-mrkve

 

S takvom podlogom za tortu idealno se slaže krema od sira, koja je lagana i prozračna. Prava proljetna torta, zar ne?

Torta-od-mrkve

 

Ovu tortu zbilja je jednostavno i brzo napraviti, a kako – pročitajte u nastavku sastojke i recept.

Sastojci za biskvit s mrkvom:

  • 220 g šećera
  • 140 ml ulja
  • 3 jaja
  • 1 žlica arome vanilije
  • 200 g naribane mrkve
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 2 žličice sode
  • Prstohvat soli

Preljev za biskvit:

  • Sok od 2 naranče
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice otopljenog maslaca

Krema:

  • 200 g mliječnog sirnog namaza
  • 1 žlica arome vanilije
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 1 šlag vrećica
  • 350 ml slatkog vrhnja

Upute :

Žumanjke izradite sa šećerom, a bjelanjke u čvrsti snijeg. Izrađenim žumanjcima dodajte sol, sodu, mljeveni cimet, aromu vanilije i jaja. Izmješajte. Dodajte ulje i brašno pa dobro sve izmješajte. Mrkvu očistite i ogulite, zatim ju naribajte na ribež. Dodajte ju smjesi od žumanjka i sve skupa izmješajte. Na kraju, snijeg od bjelanjaka postepeno dodajte i ručno umiješajte.

Gotovu smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Pecite na 180 °c stupnjeva oko 25 minuta. Ja sam koristila okrugli kalup od 18 cm koji sam prethodno premazala maslacem i donji dio obložila papirom za pečenje. Od 2 pečena biskvita trebate dobiti 4 podloge za tortu. Svaki biskvit prerežite po sredini da dobijete 2 podloge. Svaku biskvitnu podlogu prelijte s par žlica preljeva. Maslac rastopite, te mu dodajte iscijeđeni sok od naranče i žlicu meda. S tim preljevom prelijte ostatak svojih podloga.

U posudu stavite mliječni namaz. Dodajte mu šećer u prahu i med. Izmješajte. Šlag iz vrećice dodajte mliječnom namazu i ulijte odmah slatko vrhnje. Dobro izradite sve mikserom dok ne dobijete gustu kremu.Prvu biskvitnu podlogu stavite u kalup. Pritom pazite kako podloge prenosite u kalup ponovno jer su zbilja sočne i nježne, kako vam se ne bi raspale. Preko prve podloge premažite dio kreme. Slažite istim redosljedom dok ne potrošite sve podloge. Na kraju, zadnju biskvitnu podlogu premažite ostatkom kreme.

Stavite u hladnjak da se torta stegne.

Najbolje sljedeći dan, izvadite ju iz kalupa, te ju zagladite i viškom gornje kreme premažite bočne rubove.

U slast!

Torta-od-mrkve
Torta-od-mrkve

 

Ostale Ninine recepte potražite na blogu Moja dalmatinska kuhinja.