Muzej grada Splita podijelio je fantastičan recept! Onaj za tradicionalnu dalmatinsku slasticu – Smokvenjak!

Facebook stranicu Muzej grada Splita obožavamo pratiti zbog iznimno zanimljivih crtica iz povijesti Splita i Dalmacije te zanimljivog sadržaja. Tako nam je na primjer ovaj tjedan tamo osvanuo jedan tradicionalni dalmatinski recept koji je nekad predstavljao hranu težaka, a danas se smatra pravom delicijom. Riječ je o Smokvenjaku, kolaču od suhih smokava. Recept nije nimalo kompliciran i preporučujemo isprobati u ovim blagdanskim danima. A stranicu obavezno zapratite!

Sastojci

Muzej grada Splita_Smokvenjak

1kg suhih smokava
300g badema
1.5 dcl travarice ili lozovače
Korica i sok limuna po želji

Priprema

Muzej grada Splita_Smokvenjak

 

Suhe smokve sitno nasjeckajte i sameljite.

Muzej grada Splita_Smokvenjak

Bademe krupno nasjeckajte i dodajte ih smokvama.

Muzej grada Splita_Smokvenjak

Dodajte travaricu ili lozovaču i sok jednog limuna i sve povežite u smjesu.

Muzej grada Splita_Smokvenjak Muzej grada Splita_Smokvenjak

Oblikovane smokvenjake osušite u pećnici na 80°C oko 40 minuta.

Muzej grada Splita_SmokvenjakMuzej grada Splita_Smokvenjak

Prije rezanja pustite smokvenjak da se dobro ohladi, a ako ih želite sačuvati kao zimnicu omotajte ih papirom za pečenje ili prozirnom folijom i spremite na hladno mjesto do rezanja.

Muzej grada Splita_Smokvenjak