Ovi zdrobljeni krumpiri jedan su od najboljih načina pripreme krumpira koji smo dosad probali. Jednostavno ne postoji drugi način da se to opiše. Savršeno su hrskavi, izdašno puni sira i savršeni su prilog za skoro sve blagdane pred nama koji dolaze

Krumpir je povrće koje zaista zaslužuje puno buke.Ima li nešto uz što ne idu i što s njime ne možemo? Između pomfrita, pire krumpira, pečenog krumpira, postoji toliko mnogo načina da ovo povrće učinite apsolutno ukusnim. I samo pričekajte dok ne probate ove hrskave mljevene krumpire sa sirom!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carleigh Bodrug (@plantyou)

Ovaj jednostavan recept čini savršen prilog za svako blagdansko okupljanje koje vam predstoji. I, obećavamo, voljet će ga i cijela obitelj. Osim toga, budući da je krumpir hranjiv, ovo jelo nudi i hranjivih tvari – krumpir je odličan način za unos kalija. Zapravo, krumpir srednje veličine ima više kalija nego banana srednje veličine! Krumpir je i odličan izvor vitamina C. Srednji krumpir doprinosi oko 30% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C, što ga čini odličnim načinom da unesete više ovog vitamina tijekom hladnih, zimskih mjeseci.

Odabir krumpira

Kada kupujete krumpire, tražite čiste, glatke i čvrste krumpire. Operite ih da budu spremni za jelo. Prilikom skladištenja, držite ih podalje od svjetla i čuvajte krumpir na hladnom, dobro prozračenom mjestu.

Drobljenje

Umjesto vilicom, krumpir možete izgnječiti i gnječilicom za krumpir ili čak dnom male staklene čaše. Tik Tokeri su ustanovili  da se krumpir lako zalijepi za gnječilicu, a najbolje se uspio s vilicom.

Dvostruko pečenje

Ovi krumpiri dobivaju dosta hrskavosti ako se dvaput peku u pećnici. Prvi put postanu fini i hrskavi sami, dok se probiju okusi ulja, češnjaka, paprike i luka u prahu. Drugi put se fino rastopi sir na vrhu. Zato ne zanemarite dvostruki postupak – nakon što ste kuhali krumpire u kipućoj vodi 12 – 15 minuta, stavite ih prvo u pećnicu na 260˙stupnjeva na 12 minuta. Izvadite, još malo zgnježite i dodajte još malo parmezan ili natibanog sira. Pecite još 2-3 minuta dok se ostatak sira ne rastopi. U nastavku cijeli recept 

Sastojci

1,5 kg manjih krumpira

½ šalice maslinovog ulja

1 žlica mljevenog češnjaka

2 žličice paprike

2 žličice luka u prahu

½ šalice ribanog cheddar sira

Svježi vlasac nasjeckan

Sol

Papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 260 stupnjeva. Namastite veliki lim za pečenje i stavite papir za pečenje.

Zakuhajte lonac vode. Operite i osušite krumpir. Dodajte krumpir u kipuću vodu i kuhajte oko 12-15 minuta, dok krumpir ne omekša.

Ocijedite krumpire i stavite u lim za pečenje. Vilicom nježno izgnječite i spljoštite krumpir dok se malo ne odvoji od kore.

U zdjelu dodajte maslinovo ulje, češnjak, papriku, luk u prahu, sol i papar. Pomiješajte da se sjedini. Smjesu obilno premažite preko zgnječenog krumpira.

Dodajte krumpire u pećnicu i pecite 12 minuta, dok ne omekšaju i počnu postajati hrskavi.

Izvadite iz pećnice i vilicom ih još malo spljoštite. Krumpir ravnomjerno pospite sirom i vratite u pećnicu još 2-3 minute, dok se sir ne otopi.

 

Foto: @gaumenfreundin/Instagram