Ovi zdrobljeni krumpiri jedan su od najboljih načina pripreme krumpira koji smo dosad probali. Jednostavno ne postoji drugi način da se to opiše. Savršeno su hrskavi, izdašno puni sira i savršeni su prilog za skoro sve blagdane pred nama koji dolaze
Krumpir je povrće koje zaista zaslužuje puno buke.Ima li nešto uz što ne idu i što s njime ne možemo? Između pomfrita, pire krumpira, pečenog krumpira, postoji toliko mnogo načina da ovo povrće učinite apsolutno ukusnim. I samo pričekajte dok ne probate ove hrskave mljevene krumpire sa sirom!
View this post on Instagram
Ovaj jednostavan recept čini savršen prilog za svako blagdansko okupljanje koje vam predstoji. I, obećavamo, voljet će ga i cijela obitelj. Osim toga, budući da je krumpir hranjiv, ovo jelo nudi i hranjivih tvari – krumpir je odličan način za unos kalija. Zapravo, krumpir srednje veličine ima više kalija nego banana srednje veličine! Krumpir je i odličan izvor vitamina C. Srednji krumpir doprinosi oko 30% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C, što ga čini odličnim načinom da unesete više ovog vitamina tijekom hladnih, zimskih mjeseci.
Odabir krumpira
Kada kupujete krumpire, tražite čiste, glatke i čvrste krumpire. Operite ih da budu spremni za jelo. Prilikom skladištenja, držite ih podalje od svjetla i čuvajte krumpir na hladnom, dobro prozračenom mjestu.
Drobljenje
Umjesto vilicom, krumpir možete izgnječiti i gnječilicom za krumpir ili čak dnom male staklene čaše. Tik Tokeri su ustanovili da se krumpir lako zalijepi za gnječilicu, a najbolje se uspio s vilicom.
Dvostruko pečenje
Ovi krumpiri dobivaju dosta hrskavosti ako se dvaput peku u pećnici. Prvi put postanu fini i hrskavi sami, dok se probiju okusi ulja, češnjaka, paprike i luka u prahu. Drugi put se fino rastopi sir na vrhu. Zato ne zanemarite dvostruki postupak – nakon što ste kuhali krumpire u kipućoj vodi 12 – 15 minuta, stavite ih prvo u pećnicu na 260˙stupnjeva na 12 minuta. Izvadite, još malo zgnježite i dodajte još malo parmezan ili natibanog sira. Pecite još 2-3 minuta dok se ostatak sira ne rastopi. U nastavku cijeli recept
Sastojci
1,5 kg manjih krumpira
½ šalice maslinovog ulja
1 žlica mljevenog češnjaka
2 žličice paprike
2 žličice luka u prahu
½ šalice ribanog cheddar sira
Svježi vlasac nasjeckan
Sol
Papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 260 stupnjeva. Namastite veliki lim za pečenje i stavite papir za pečenje.
Zakuhajte lonac vode. Operite i osušite krumpir. Dodajte krumpir u kipuću vodu i kuhajte oko 12-15 minuta, dok krumpir ne omekša.
Ocijedite krumpire i stavite u lim za pečenje. Vilicom nježno izgnječite i spljoštite krumpir dok se malo ne odvoji od kore.
U zdjelu dodajte maslinovo ulje, češnjak, papriku, luk u prahu, sol i papar. Pomiješajte da se sjedini. Smjesu obilno premažite preko zgnječenog krumpira.
Dodajte krumpire u pećnicu i pecite 12 minuta, dok ne omekšaju i počnu postajati hrskavi.
Izvadite iz pećnice i vilicom ih još malo spljoštite. Krumpir ravnomjerno pospite sirom i vratite u pećnicu još 2-3 minute, dok se sir ne otopi.
Foto: @gaumenfreundin/Instagram