Svakoga tjedna naša Andreja Pančur Panč donosi pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti o inflaciji u svijetu i kod nas, kao i pravu na izbor

Novi Zeland diže minimalac, ali nisu svi zadovoljni

Novozelanđani će od travnja imati minimalnu satnicu od 21,20 dolara na sat, u odnosu na dosadašnjih 20. Povećanje od 6 posto nešto je iznad godišnje stope inflacije zabilježene u prosincu, s ciljem potpore građanima kako bi se lakše oporavili od pandemije.

“Dolaskom omickrona, ponovno pozivamo mnoge naše radnike na prvoj liniji – kao što su čistači, radnici supermarketa i zaštitari – da održe funkcionirane zemlje dok se virus širi i broj slučajeva počinje rasti. Mislim da se svi slažu da oni koji toliko pridonose našem odgovoru na COVID zaslužuju povećanje plaće.”

Povećanje minimalne plaće izravno će koristiti oko 300.000 radnika, a pomoći će i mnogim kućanstvima koja su najviše pogođena posljedicama pandemije. Za nekoga tko radi 40-satni radni tjedan uz minimalnu plaću, ovo povećanje će im omogućiti da zarađuju dodatnih 48 dolara tjedno i gotovo 2500 dolara više svake godine.

Ovaj problem nema samo Novi Zeland – nezadovoljstvo minimalnom plaćom prisutno je u mnogim državama svijeta (Foto: Anna Moneymaker/Getty Images)

No pojedinci iz Udruge poslodavaca i proizvođača upozorili su da će to biti veliki udarac na tvrtke, kojima je također potrebna podrška. “Mnoge tvrtke već su na koljenima, suočene s utjecajem pandemije, uključujući poremećene globalne lance opskrbe, nemogućnost pronalaženja kvalificiranih radnika, bujnu inflaciju… sada će dodatno zapaliti vatru s ovim povećanjem od 6 posto.”

Rekli su kako iz organizacije vjeruju da će povećanje vjerojatno dovesti do otkaza pojedinaca kako bi se drugi mogli isplatiti, a ne rezultirati time da će više ljudi zarađivati ​​više. Prijedlog? Mjere koje će pomoći tvrtkama da se također oporave.

Većina ovu odluku ipak pozdravlja riječima da se prepoznaje kako se mora poštovati rad i kako osnovni poslovi, koji su krucijalni za stabilnost države, ne smiju nikako biti malo plaćeni.

El Salvador oslobodio ženu zatvorenu zbog ubojstva nakon pobačaja

Vlasti u Salvadoru oslobodile su ženu koja je bila zatvorena pod optužbom da je ubila svoju bebu nakon što je doživjela pobačaj, prema lokalnoj skupini za ljudska prava. 38-godišnja žena puštena je na slobodu, nakon što je odslužila 10 godina od svoje 30-godišnje kazne.

Grupa građana za dekriminalizaciju pobačaja u El Salvadoru saopćila je da je žena Elsy uhićena u lipnju 2011. nakon što je prijavila “hitno porodništvo”. Tada je optužena za prekid trudnoće i optužena za teško ubojstvo.

Protesti protiv zabrane pobačaja u Latinskoj Americi (Foto: Marcos Brindicci/Getty Images)

U El Salvadoru je, inače, pobačaj pod bilo kojim okolnostima zabranjen, uključujući slučajeve silovanja i incesta, pa čak i kada je zdravlje žene u opasnosti, no čini se da se situacija ipak počela mijenjati. Malim koracima, doduše. U studenom prošle godine je sud SAD-a naložio toj srednjoameričkoj zemlji da reformira svoje zakone o pobačaju nakon smrti žene koja je poslana u zatvor zbog kršenja njihovih drakonskih zakona.

Elsy je među 17 žena čiju se slobodu grupa za ljudska prava pokušava izboriti. Prošlog prosinca, u sklopu kampanje pod nazivom “Free 17”, slavne osobe uključujući Americu Ferreru, Millu Jovovich i Kathryn Hahn pozvale su predsjednika Salvadora Nayiba Bukelea da oslobodi žene. Od pokretanja kampanje, pet od tih žena je oslobođeno.

Objavljene mjere pomoći zbog vala poskupljenja, pojedine udruge već reagirale

Premijer Andrej Plenković i ministri objavili su mjere pomoći zbog vala poskupljenja, a najviše pažnje privukle su cijene ergenata, ali i hrane te menstrualnih potrepština. Kako su naveli, paketom mjera će se limitirati rast cijena električne energije na 9.6 posto te plina na najviše do 20 posto, nudit će se subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima te jednokratne naknade za umirovljenike. Umirovljenici će dobiti naknade koje će se vrtjeti od 400 do 1200 kn, a vaučer za socijalno najugroženije povećava se na 400 kn, u odnosu na dosadašnjih 200 kn.

Uz to, smanjit će se i PDV na hranu s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) s 25 na 5 posto, s 25 na 5 posto na maslac i margarin, dok će PDV na higijenske uloške i tampone biti snižen s 25 na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 posto na 5 posto.

Peticija za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine
Peticija za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine pokrenuta je još u studenom prošle godine

Ono što je važno pridodati jest to da su sva smanjenja PDV-a trajna, osim smanjenja plina koje je doneseno s rokom od godinu dana, potvrdio je potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić koji je također bio na predstavljanju.

No znači li to da će cijene uistinu biti niže? Slično se pita i Hrvatska obrtnička komora, koja je pozdravila vladin paket mjera, uz napomenu da se radi o “sveobuhvatnom rješenju kojim će krizu lakše premostiti i gospodarstvo i građanstvo.” Ali naglašavaju da ostaje otvoreno pitanje u “kojoj mjeri se može očekivati smanjenje cijena proizvoda i usluga s obzirom na to da velik broj obrtnika već trpi štete zbog višestruko većih računa”, stoji u priopćenju HOK-a.

Udruga Glas poduzetnika mjere smatra kasnima i vatrogasnima. “Mjere idu u idu u dobrom smjeru, no s istima se kasni, stoga apeliramo na vladu da startaju odmah, a ne od travnja, a i ne vide se nikakve reforme na obzoru”, navodi se u priopćenju UGP-a.

Udruga PaRiter pozdravila je odluku da se dokine porezna stopa od 25 posto na nužne potrepštine, ali s razlogom traži objašnjenje zašto se nužni menstrualni ulošci nisu smanjili na 5 posto, već tek na 13 posto. “Zanima nas na osnovu kojih podataka i istraživanja je dogovorena stopa i radi li se o studiji koju je Vlada RH najavljivala provesti kako bi se utvrdio razmjer menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj. Podsjećamo na volju građana i građanki Hrvatske, odnosno njih 24 292, koji su u periodu od dva tjedna potpisali peticiju kojom traže smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na 5 posto.”

Očekuju, kažu iz udruge PaRiter, da će iduća porezna reforma biti donesena u skladu s preporukama na razini EU, ali i apelima civilnog društva te potrebama građana i građanki.

Iako možemo biti sigurniji u to da će rast cijena plina i struje biti kontroliran, isto se ne može reći za hranu i nužne potrepštine – u međuvremenu, svaki put kad odemo u trgovinu, kao da cijene još više rastu. Kad se prije nekoliko godina smanjivala stopa PDV-a i na dječje potrepštine, kao i na jaja te meso – cijene se nisu nešto osjetno smanjivale. A tu je i neminovno usklađivanje cijena s promjenom valute koja nas hladno dočekuje sljedeće godine. Kako će to sve izgledati? Živi bili, pa vidjeli.

 

Foto: Oleg Nikishin/Getty Images