Ovu je godinu obilježio ringišpil emocija, pa smo odlučili olakšati vam stvar i pripremiti nekoliko provjerenih filmova, ali za svaki mood. Pogledajte ponovno neki stari klasik ili dajte priliku nekom žanru kojem možda prije ne biste dali klik niti na trailer. Evo naših preporuka otkud krenuti.

The Nightmare Before Christmas

Sad će se naći netko tko će reći da je ovo remek-djelo Tima Burtona zapravo vezano za Halloween, no činjenica je da film spaja oba praznika na srdačan, ali pomalo i sablasan način. Preporuka za one koji se tako i osjećaju.

Holidate

Ovaj božićni film na brojnim je popisima ovogodišnje liste, a mi smo je stavili i na ovu jer je stvoren za osobe koje vole romantične filmove, ali ne vole gledati baš neviđene gluposti. Ovo je zabavna i nesvakidašnje romantična priča o ‘’holidateu’’ – platonskom pratiocu na svim obiteljskim blagdanskim i prazničnim druženjima.

The Man Who Invented Christmas

Ova priča odvija se iza kulisa – riječ o tome kako je Charles Dickens sanjao svoj predivan klasik A Christmas Carol, i užitak je za sve uzraste. Vjerujte nam: ovaj bi film mogao pokrenuti radost čak i u Scroogeu, a preporuka je onima koji su uvijek skeptični oko božićnih filmova.

Four Christmases

Ovaj je film često na listi guilty pleasurea filmskih kritičara, ali i na ‘’so bad that it’s good’’ popisima. U ovom modernom božićnom filmu koji je izašao prije 12 godina, Reese Witherspoon i Vince Vaughn glume nesretni bračni par čiji se planovi tropskog odmora izvlače iz tračnica. Ako volite ove glumce i dobru komediju – ovo je film za vas.

The Holiday

Ovaj film, ako ste ga i pogledali, podsjetite se, nećete požaliti. Rijetko šarmantna, nenametljiva priča o usamljenim ljudima koji sudbonosno odlučuju zamijeniti kuće tijekom praznika. Volite sporiju radnju, Judea Lawa, Cameron Diaz, Jacka Blacka i Kate Winslet? To vam je onda to.

A Christmas Tale

Ako i niste čuli za ovaj francuski film, ova europska obiteljska drama s Catherine Deneuve u glavnoj ulozi je definitivni must-watch za sve koji se žele odmaknuti od holivudskih radnji.

Happy Christmas

Ovaj božićni film iz 2014. godine možda bi se prikladnije mogao nazvati ”Happy-sad Christmas”. Smatra se ozbiljnom komedijom, a glume Anna Kendrick i Lena Dunham u radnji koja prikazuje izazovnu svakodnevicu, istražujući pristupe odgoja djeteta neodgovornih članova obitelji suočenih s krizom. Za sve koji vole egzistencijalističke filmove uz malo humora.

The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe

Četvero djece putuje kroz ormar za odjeću do zemlje Narnije i saznaje da je njihova sudbina osloboditi ovu zemlju uz pomoć mističnog lava. Iako se kasnije adaptacije serijala romana prema C.S. Lewisu pomalo raspadaju radnjom, ovaj prvi dio bit će pravi obiteljski film i savršen za one koji obožavaju vratiti i razveseliti svoju djetinju stranu.

 

Fotografija: A Christmas Tale still