Nagrađivani australski pisac Markus Zusak u sklopu svoje europske turneje gostovat će u Zagrebu 23. i 24. rujna, a tom će prilikom predstaviti svoj novi roman Od Claya most.

Od Claya most nezaboravna je obiteljska saga o petorici braće Dunbar, haharima koji, nakon smrti majke i odlaska oca, odgajaju jedan drugoga u svijetu vođenom vlastitim pravilima. U središtu je njihovih je života Clay, četvrti brat, dječak koji će izgraditi most – za svoju obitelj, za svoju prošlost, za svoje grijehe. Za čudo. Pitanje je samo koliko će daleko Clay ići. I koliko je toga u stanju podnijeti.

Prvi je to Zusakov roman nakon bestselera Kradljivica knjiga (2005.), prevedenog na više od 40 jezika i prodanog u milijunima primjeraka diljem svijeta. Pišući o romanu Od Clay most u The Wall Street Journalu istaknuli su: „Zadivljujuće djelo. Razarajuće, zahtjevno i duboko potresno“, dok su The Washington Postu naglasili: „Jedna od onih monumentalnih knjiga koje vas vode kroz vrijeme i prostor.“

Markus Zusak rođen je 1975. u Sydneyju u obitelji imigranata iz Austrije i Njemačke. Pisanjem se počeo baviti još u srednjoj školi, a 1999. objavljuje svoj romaneskni prvijenac The Underdog, prvi dio trilogije za mlade o braći iz radničke obitelji Wolfe. Uslijedili su nastavci trilogije: Fighting Ruben Wolfe i When Dogs Cry, a saga inspirirana odrastanjem autora i njegova brata osvojila je čitatelje i kritičare.  Pohvale kritike, kao i nagrade, pratile su i autorov četvrti roman, priču o maloljetnom taksistu, Ja sam glasnik, na hrvatskom objavljenom u prijevodu Ozrena Doležala.

No Kradljivica knjiga, čije je hrvatsko izdanje prvi put objavljeno 2008. u prijevodu Lade Silađin, donijela mu je svjetsku slavu. Roman o djevojčici i Smrti – priča o nadi i ljepoti koje opstaju usred užasa i tuge, zasluženo slavljen kao djelo koje se pamti – dočekan je unisonim oduševljenjem kritike. Kradljivica knjiga samo na ljestvici najprodavanijih knjiga New York Timesa provela je više od desetljeća. Po tom nagrađivanom bestseleru snimljen je i veliki filmski hit u režiji Briana Percivala u kojem naslovne uloge tumače Geoffrey Rush, Emily Watson i Sophie Nélisse. Godine 2018., nakon trinaest godina pauze, Markus Zusak objavio je šesti roman Od Claya most koji na hrvatskom jeziku izlazi u prijevodu Saše Stančina.

Razgovor s Markusom Zusakom održat će se u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 21, u ponedjeljak, 23. rujna u 19.30 sati. S autorom će razgovarati novinar i kritičar Branimir Pofuk. Dan kasnije Markus Zusak potpisivat će knjige i u knjižari Hoću knjigu Megastore, s početkom u 18 sati.