Hladniji jesenski dani znače samo jedno – opet možemo uzeti vilicu ili žličicu i zaroniti u slatke glasnike jeseni koji se nalaze na meniju kultne zagrebačke slastičarnice Orijent, koja ovih dana predstavlja svoje slatke jesenske novitete čije prve redove čuvaju Bee strong, Pink moon, Martinova torta i Međimurski rafung

Bee strong, individualni kolač od biskvitne podloge s lješnjakom, na kojemu je kupola sa kremom od meda, limuna i đumbira, sadrži sve što vam treba na prohladan jesenski dan. 

Pink moon je oda radosti posvećena četvrtoj vrsti čokolade (uz bijelu, crnu i mliječnu) koju je izumio belgijsko-švicarski proizvođač kakaa Barry Callebaut 2017. godine. Pink moon torta inspirirana je nečim nadnaravnim, budući da ju radimo, kao i ostale dacquoise torte, od biskvita od bademovog brašna, kremom od malina, ruby čokoladom, dehidriranim malinama i bijelom čokoladom.

Grožđe Izabela s krupnim bobicama ljubičasto-modre boje i ugodna mirisa pronašlo je svoje mjesto u slastici zvanoj  Martinova torta, inspirirana skorašnjim Martinjem. Napravljena je od kestena, čokolade, izabela grožđa i mladog vina, koji daju otmjen okus u pozadini čokolade i kestena.

Znate li što znači rafung na međimurskom dijalektu? Rafung je dimnjak, a Međimurski rafung je torta inspirirana klasičnom Međimurskom gibanicom, ali na Orijentov način. Napravljena od tankog biskvita s makom, kremom od mascarpone sira, slatkog vrhnja i čokolade, s insertom od pirea od jabuke.

Njezin specifični oblik zaista podsjeća na dimnjak i asocira na toplinu. Onu koju osjećate oko srca kad probate ovu divnu jesensku deliciju.

Najveći izbor slastica s kestenom

Miris kestena koji se širi ulicama uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Tako je to još od davnog 16. stoljeća kad su se pečeni kesteni prodavali na ulicama Rima, pa se njihov opojni miris već tada širio ulicama grada baš kao što to čini i danas. Uz tradicionalne štandove na koje možete naići ulicama centra Zagreba, neizostavno odredište u kojem možete pojesti kvalitetan ručno rađen, pravi kesten pire, kao i raznorazne slastice od tog ploda jeseni, je i Orijent. Uz klasični „Kesten pire“ može probati čak sedam slastica ručno rađenih s neizostavnim simbolom jeseni – njegovim visočanstvom kestenom. 

Kesten rolada od kestena na tankom biskvitu, presvučena je u čokoladnu kremu, dok je Maron satkan od dva neodoljiva sastojka – kestena i čokolade. 

Medvedgradska torta od tankog čokoladnog prhkog tijesta, kestena, moussea od čokolade i šlaga jednostavno će vas oduševiti.

Crna kraljica je slastica napravljena od kestena, moussea od nugata, karamela i čokolade, dok je Legenda o jeseni od kestena, šljiva, maka i šlaga.

Tu je i Kesten nutty od kestena, čokolade, ruma, te Martinova torta napravljena od kestena, čokolade, izabela grožđa, vina te klasik po kojem je Orijent već godinama poznat – kesten pire