I ove godine kulturna scena, susjedstvo i prijatelji okupljaju se slaveći život i stvaralaštvo umjetnika, glazbenika i pisca Ante Perkovića, prerano otišlog rock kritičara, glazbenika, novinara i publicista. U čast uspomene na Antu uz Dimitrija Simovića na Škrabici nastupaju Sara Renar i Vedran Peternel.

Osim uživanja u odličnoj svirci, jednom mjesečno Škrabica vam pruža priliku da učinite dobro djelo. Naime, ulaz se ne naplaćuje, a u svirku koju ćete čuti uloženo je vrijeme, trud, entuzijazam, pa je onda fer i suvislo da glazbenici dobiju nešto zauzvrat. Sav prikupljeni novac na Škrabici, u škrabici, na svirci, ide glazbenicima.

Škrabicu je 2010. osmislio i pokrenuo Ante Perković, a ubrzo je pozvao Ninu Romić i Luku Belanija da mu se pridruže u vođenju ovog programa. Od proljeća 2012. do početka 2016. godine organizacijsko-promocijski volan Škrabice u ruke je preuzeo Adam Semijalac (Bebè Na Volè), a njega je pak naslijedio Andrija Škare koji je Škrabicu vodio do kraja 2018. Od početka 2019. do jeseni glazbeni program vodila je Ivana Krešić, i nju je naslijedila Valentina Sertić. Sada Škrabicu vodi Matej Ivušić.

Sutra, 8. lipnja u 20 sati na Škrabici nastupa Dimitrije Dimitrijević! Dimitrije Dimitrijević je kantautorski pothvat Dimitrija Simovića (basiste i pjevača grupe Igralom). Sve je započelo 2017. u Zagrebu, gdje su uz pomoć Ivana Grobenskog snimljena dva EP-a – “Južno” i “Ponestaće”. Dimitrijević je nakon toga odsvirao preko 80 koncerata s namjerom da svoj zvuk pronađe u suradnji s uvijek drugačijim muzičarima u pratnji. Tako se u sklopu ovog projekta na binama duž regije, smijenilo preko 20 različitih muzičara, što je dovelo do toga da stvoreni zvuk bude bogat i raznovrstan, te da se takav pretopi i u debitantski album “Čar-pitanje” kojeg je objavio Menart. Na albumu ovog glazbenog projekta možete čuti svojevrsnu liriku Dimitrija Dimitrijevića praćenu elementima trip hopa, bluesa, alternative, funka, synth popa, RnBja, elektronike i ambijentalne muzike.

Dimitrijević inače nastupa sa svojim sedmeročlanim orkestrom, kojeg čine Sara Renar (synth, vokal), Vedran Peternel (soundscape), Viktor Slamnig (bas), Jakša Perković (gitara), Ivan Cimi Marinović (bubanj) i Leo Beslać (synth), uživo predstavlja cijeli album duž regiona, no za ovu posebnu priliku, Dimitrije, Sara i Vedran će nam pripremiti i jedan poseban set.

Fotografije: Marina Uzelac