Moda je posljednjih tjedana u prvom planu jer se posvuda održavaju inspirativni i uzbudljivi Tjedni mode. Jedan od njih bio je i onaj u Kopenhagenu, koji je donio sasvim specifičan streetstyle i nove kolekcije koje su nas (opet!) osvojile na prvi pogled. Zašto je skandinavska moda toliko privlačna? Izdvojili smo 8 brendova koji svojim komadima i modnom filozofijom daju jednostavan odgovor na ovo pitanje

skandinavski brendovi

Ganni

U opisu na njihovoj službenoj stranici piše kako je Ganni više stanje uma nego način odijevanja. Ovaj brend pokušava pomoći ženama da se osjećaju kao da mogu baš – sve. Odgovornost i održivost ključne su niti vodilje ovog suvremenog brenda iz Kopenhagena, čija je estetika nazvana skandinavskim stilom 2.0. On uključuje neočekivane detalje, izraženu osobnost i neopterećen pristup modi koji reflektira stav grada iz kojeg dolazi.

skandinavski brendovi
Ganni AW22, CFW
skandinavski brendovi
Ganni AW22, CFW
By Malene Birger

Još jedan danski brend koji osvaja ljubitelje skandinavske mode. Utemeljena 2003. godine, ova modna linija posvećena je suvremenim, kvalitetnim i održivim boho komadima koji traju. Kolekcije su eklektične i spajaju najbolje od skandinavskog minimalizma i slobodne ženstvenosti. Ove komade obožava publika kojoj su važne ideje o udobnosti, snazi i – luksuzu.

skandinavski brendovi
By Malene Birger AW22, CFW
Baum und Pferdgarten

Brend koji je s radom započeo samo jednu godinu prije novog milenija, danas je jedna od vodećih modnih kuća u Danskoj. Bezvremenske i zaigrane kolekcije kroz godine su donijele brojne poželjne i statement komade s uzorcima i hrabrim bojama. Ovaj brend kreira odjeću za žene koje se ne boje zabaviti se prilikom odijevanja i pritom ispričati vlastitu, jedinstvenu priču.

skandinavski brendovi
Baum und Pferdgarten AW22, CFW
skandinavski brendovi
Baum und Pferdegarten AW22, CFW
House of Dagmar

Kako bismo se malo odmaknuli od dominacije danskih imena, evo jednog iz Švedske, kojega su pokrenule tri sestre i to u čast svoje bake koja se zvala – Dagmar. Ona je bila krojačica od koje su nasljedile stil i talent za stvaranje koje danas prenose dalje kroz svoj projekt. Kvaliteta, bezvremenski komadi i održivost dio su modnog DNK ovog suvremenog skandinavskog brenda koji oduševljava brojne zaljubljenike u modu.

skandinavski brendovi
House of Dagmar Spring 22
Ruda Patrice

Evo jednog dragulja kojega možda još niste otkrili. Ovaj novi danski brend vodi se idejom odgovornosti, etike i transparentnosti, a proizvodi nastaju prema vodećoj misiji cirkularnosti. Što to znači? Njihovi komadi nastaju spojem već postojećih vintage materijala poput svile, trapera, čipke i pamuka, a kao rezultat možemo vidjeti kompletno unikatne proizvode. Priznajemo, želimo jednu Ruda Patrice stolnjak-košulju!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruda Patrice (@rudapatrice)

Lovechild 1979

Brend koji je u Kopenhagenu 2009. godine osnovala Anne-Dorthe Larsens. Riječ je o imenu koje reprezentira suptilni luksuz i bezvremensku estetiku. Bez trendova i jednosezonskih komada, dizajneri kreiraju komade koje svatko na svoj način može uključiti u garderobu. Ovaj brend spaja ženstvenost i stroge siluete s dojmljivim detaljima.

skandinavski brendovi
Lovechild 1979 AW22, CFW
Stine Goya

Skandinavski dizajn bio je poznat kao minimalistički. Sve do ovog brenda koji je prigrlio uzorke, boje i zanimljive siluete koje su nepresušni izvor inspiracije istoimenoj dizajnerici. Ovaj svjež i hrabar pristup osvojio je mnoge diljem ovog europskog područja i svijeta, a to nastavlja raditi i svakom novom kolekcijom. Definitivno jedno od važnijih imena!

skandinavski brendovi
Stine Goya AW22, CFW
Axel Arigato

Švedski brend utemeljen 2014. godine s ciljem pružanja dizajnerske ponude obuće po prihvatljivijim cijenama. Uglavnom minimalističku estetiku ovog brenda nadopunjavaju različite zanimljive modne suradnje. Rezultat je jedinstvena ponuda na tržištu, koja danas uključuje i odjeću te modne dodatke. Još jedna važna značajka ovog brenda je održivost, kao i uključenost zajednice u stvaranje proizvoda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AXEL ARIGATO (@axelarigato)

Foto: CPFW/ Instagram