Ministri financija zemalja članica EU-a podržali su u utorak proširenje europskih pravila o poreznoj transparentnosti na digitalne platforme poput Amazona, Ubera i Airbnba

Njemačko predsjedništvo upoznalo je ministre s dogovorom koji je postignut na tehničkoj razini o dopuni Direktive o administrativnoj suradnji u području oporezivanja, prenosi Hina. Ministri su podržali dogovor koji će biti upućen na usvajanje pisanim postupkom, jer na video-konferenciji nije moguće donošenje odluka. Prema novim pravilima, od 2023. porezne vlasti zemalja članica automatski će razmjenjivati informacije o prihodima koje su trgovci ostvarili na digitalnim platformama, što bi trebalo spriječiti utaju i izbjegavanje poreza.

“Poslovanje digitalnih platformi predstavlja nove izazove za porezne vlasti, posebice za prekogranične usluge. Nova pravila o administrativnoj suradnji osigurat će zemljama članicama važan alat kako bi trgovci na digitalnim platformama plaćali pravedni udio poreza”, izjavio je njemački ministar financija Olaf Scholz.

Kao i sve što ima dio u pojmu ”digitalno”, sustavno se moraju kreirati nova pravila i zakoni koji gotovo redovito kaskaju za tehnološkim napretkom. Oporezivanje digitalnih platformi žustar je predmet rasprave ministarstava financija diljem svijeta već nekoliko godina. Kako digitalna ekonomija nadilazi državne granice, pa tako i međunarodne porezne uprave, vrlo je teško obuhvatiti na koji se način i u kojem obujmu pružaju digitalne usluge – pa i gdje se uopće ostvaruje oporeziva dobit. U EU se nadaju da će do 2023. godine uspješno kontrolirati ona poduzeća koja koriste vlastiti tehnološki napredak za izbjegavanje stvarnih poreznih obaveza.

 

 

Fotografija: Fabian Blank / Unsplash