Festival tolerancije angažirani je filmski festival s jasnom misijom neumornog rada na boljem i tolerantnijem društvu

”Što se tiče samih filmova, prvi kriterij je kvaliteta. U ovom vremenu i u ovom kontekstu u kojem živimo, itekako treba raditi na toleranciji, na ljudskim pravima. Tako smo i birali filmove. Očekuje vas sedam dana s važnim filmovima koje treba pogledati”, izjavio je producent festivala Hrvoje Pukšec.

A za Grazijine čitatelje je posebno izdvojio nekoliko filmova koje ne biste smjeli propustiti. Ulaz na sve filmove je slobodan!

Film „Kraljica hitne“ igra u Kinoteci 9.4. u 16 sati.

Smješten u hadisku enklavu u bruklinskom Borough Parku Kraljica hitne prati skupinu upornih hasidskih žena koje razaraju patrijarhalni poredak u svojoj zajednici pokretanjem prve ženske volonterske ambulantne ekipe u New Yorku. Svježim i upućenim pristupom ovaj dokumentarac nudi jedinstven prikaz religioznih žena koje uzimaju stvari u svoje ruke i iznutra mijenjaju zajednicu u kojoj žive.

Film „Diamantino“ igra u srijedu 10.4. u kinu SC u 21 sat

Diamantinu, svjetskoj nogometnoj zvijezdi, slava blijedi te uskoro završava karijeru u nimalo časnim okolnostima. U potrazi za novim smislom, internacionalna ikona započinje svoju deliričnu odiseju na kojoj se suočava s neofašizmom, izbjegličkom krizom, genetskim modifikacijama, ali i potragom za samim izvorom genija.

Film o povijesti jazza „Mora schwingati!“ igra u kinu Tuškanac u srijedu 10.4. u 19 sati

Mora schwingati! priča je o Alfredu Lionu i Francisu Wolffu, dvojici mladih njemačkih Židova koji su 1939. godine pobjegli od Hitlera i izgradili nove živote u New Yorku kao producenti legendarne jazz diskografske kuće Blue Note Records. U vrijeme kada su Afroamerikanci bili suočeni s legaliziranom diskriminacijom i segregacijom, Blue Note Records je rušio barijere pristupajući afroameričkim umjetnicima kao ravnopravnim partnerima, postajući suptilan, ali važan faktor u borbi za građanska prava. U filmu se, među ostalima, pojavljuju živući jazz velikani Herbie Hancock, Quincy Jones, Sonny Rollins i Wayne Shorter. Film donosi dirljivu priču o dvojici prijatelja koje spaja strastvena ljubav prema jazzu i duboka vjera u jednakost i slobodu svih ljudskih bića.

Film „Ženski užitak“ igra u četvrtak 11.4. u 18 sati u Kinoteci, a njegova tematika je još uvijek tabu i nažalost stvarnost da je nakon projekcije organizirana diskusija naslova „On je frajer, ona štraca“.

#Ženski užitak vodi nas na putovanje na kojemu trebamo otkriti koje to zapreke i dalje stoje na putu ženskoj seksualnosti u 21. stoljeću. U kontekstu svjetskih religija hrabre žene prekidaju svoju šutnju o jednoj od najvećih tajni i tabua našeg doba: ženskoga užitka. Film nas vodi na putovanje po cijelom planetu na kojem upoznajemo pet iznimnih žena koje otkrivaju svoju uspješnu borbu za opušten i uravnotežen odnos žena i muškaraca, kao i za slobodno izabranu i ispunjavajuću seksualnost.

Ovogodišnje izdanje Festivala će sve do subote, 13. travnja, u kinima Studentski centar, Kinoteka i Tuškanac ponuditi osamdesetak filmova, pet okruglih stolova, dvije izložbe, dva Masterclass predavanja, diskusije, VR projekte za mlade i edukacije.

Informacije i raspored filmova pronađite ovdje