Film Silent Night neočekivano spaja humor i blagdanski stres sa smakom svijeta, a već je dobio prva priznanja

Iako je ne viđamo više toliko često na velikom ekranu, sigurno je da ćemo je vidjeti barem jednom u godini: kada po stoti put pokrenemo Love Actually. Kako nam jako odgovara u takvim filmovima, baš nas je pozitivno iznenadila vijest da će biti u još jednom blagdanskom uratku.

I dok Love Actually ima vrlo šarmantnu poruku nade, ljubavi i važnosti zajedništva koja malo koga nije osvojila, Silent Night ne može biti dalje od toga. Nije riječ o svečanom filmu, možda više… realnom?

Daleko od snijega, klizanja i izjava ljubavi koje viđamo u doslovno svakom drugom božićnom filmu, ovaj film zamjenjuje pufaste rukavice i veličanstvene zimske kapute te ugodne scene za apokalipsu, i prikazuje zabavu dok svijet dolazi kreće prema svome kraju. Otkud li su dobili ideju, pitamo se.

Kadar iz filma "Silent Night"

Mračan i distopijski, ali intrigantan i vrlo zabavan te kako kažu kritičari, za svaku preporuku. Evo svega što znamo o Silent Night do sada, od glumaca do datuma izlaska.

Službena najava glasi ovako: “Na pravi britanski način, (dok se ostatak svijeta suočava s nadolazećom klimatskom propašću), skupina starih prijatelja ponovno se okuplja kako bi proslavila Božić u udobnosti idiličnog seoskog doma.

Opterećeni neugodnošću neminovnog uništenja čovječanstva, otvaraju još jednu bocu prošeka i nastavljaju sa svojim feštama. Ali nikakva količina stoicizma ne može zamijeniti hrabrost potrebnu za njihovu posljednju noć na zemlji.”

Osim Keire Knightley, u glavnoj ulozi je i Matthew Goode, koji zajedno glume domaćine ove distopijske večere. Riječ je o mračnoj komediji koja ipak, u skladu s blagdanskim (i nužnim) moodom, ima dirljivu poantu, koja nije upozorenje samo o klimatskoj krizi, već i o važnosti zajedništva kad smo suočeni s nedaćama.

Film Silent Night je dosad već osvojio nagradu za najbolji scenarij i nagradu publike na Filmskom festivalu u Sitgesu 2021. godine, a ne sumnjamo da će osvojiti još pokoji, sudeći po upečatljivom prvom traileru.

Foto: PR