Američka udruga ‘I Stand With My Pack’ raspisala je GRANT natječaj ‘Cause for Paws’ za obnovu skloništa za napuštene životinje na području Republike Hrvatske, a osvojila ga je udruga ‘Farmica’ iz Našica. Iako i sama u potrebi, ova plemenita udruga pod svoj je krov primila trudnu kravicu i tri prasice s potresom pogođenih područja, pokazavši kako dobrota i ljubav ne znaju za prepreke   

Svjesni potreba i izazova s kojima se susreću volonteri u Hrvatskoj, američka udruga “I Stand With My Pack” (ISWMP) odlučila je pomoći jednoj udruzi ili skloništu koji neumorno i nesebično daruju svoje vještine, vrijeme i ljubav napuštenim životinjama. Na području Republike Hrvatske voditeljica internacionalnih projekata je Jasminka Herceg koja je, s timom volontera, ustrajna u poboljšavanju života onima kojima je to potrebno. 

Šarava
Terry

“Ovo je savršena prilika da mi, ljudi, nešto naučimo i od njih; živjeti u harmoniji, poštivati različitosti i biti tu za one kojima je to uistinu potrebno”, kaže Jasminka Herceg. Pobjednik ovogodišnjeg natječaja, na koji se prijavilo 15 udruga, je “Farmica”, koja je proizašla iz građanske inicijative predvođene volonterima u Našicama, a djeluje od 2018. 

Rosa
Roky
Miško
Miki

Na površini od 35.000 četvornih metara svoje su mjesto pronašli psi, mačke, magarac, svinje, koze, kokoši i patke, a samo u ovoj godini udruga “Farmica” uspješno je udomila 100-injak životinja. Predivna harmonija koja vlada “Farmicom” proizlazi iz spoznaje kako su sve životinje spašene te im je pružena prilika za bolji život. Ono što ovu priču čini još ljepšom je to što su mnogi njihovi štićenici invalidi i životinje s posebnim potrebama.

Matilda
Lujka
Kira

Najveći problem “Farmice” je prostor predviđen za zbrinjavanje napuštenih, ozlijeđenih i starih životinja. Hangar u kojem su one trenutno smještene je u derutnom stanju, krov je oštećen i prokišnjava, a nema provedene struje niti izolacije zbog čega je teško održavati temperaturu unutar prostora. S obzirom na to da “Farmica” djeluje kao neprofitna udruga, njena četiri stalna člana, uz pomoć volontera, maksimalno se trude kako bi svojim štićenicima osigurali što bolje uvjete. Ove godine američka organizacija ISWMP pomoći će im u prikupljanju novca za sanaciju krova, rekonstrukciju nastambi, izgradnju prostora za smještaj mačaka te kupnju bagera kojim će se provoditi odvodnjavanje.

Hoppy
Cuba
Ben
Žuži

Za ovaj projekt potrebno je putem donacija namaknuti 32.000 dolara, od čega će veći dio prikupiti ISWMP, a građane Hrvatske molimo da se uključe u akciju i pomognu da ovaj mali raj na zemlji ostane šaren i sretan, kakav zaslužuje biti. Kako bi radovi započeli što prije, potrebno je prikupiti najmanje 10.000 dolara do veljače. Donirajte, pokažite im da nisu sami, podijelite post i proširite glas o “Farmici”!

flash!

Priča o tri praščića i kravici 

Stravičan potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije odnio je sa sobom 7 ljudskih života, a ostavio bezbroj srušenih domova i još stotine tisuća slomljenih i preplašenih srca. Ljudskih, ali i onih na četiri noge. Potres je napravio golemu materijalnu štetu, ali i dokazao da onaj koji i sam nema daje najiskrenije. Svjedočimo teškim vremenima, ali i vremenima satkanim od dirljivih priča…

Lujka, Luna, Bela

Neke već znamo, a o nekima ćemo tek slušati i kroz njih učiti nove generacije o empatiji. Jedna od tih priča živi na “Farmici”. Priča je to o trudnoj kravici i tri prasice. Nesretne životinje živjele su na potresom pogođenom području i nakon nemilih događaja hitno su trebale novi dom. Iako u dugovima, bez struje i s krovom koji prokišnjava, “Farmica” je Šaravi, Lujki, Luni i Beli otvorila svoja vrata. Ono što mi možemo učiniti je otvoriti im svoje srce i olakšati brigu za sve stanovnike skloništa.