Na Tvrđavi sv. Mihovila u ponedjeljak će početi Šibenik Dance Festival. Uz Tjedan Suvremenog Plesa koji se održava u Zagrebu, ovo je još jedan plesni festival koji jednostavno morate posjetiti. Ako i niste zagriženi ljubitelj suvremenog plesa i plesnih predstava, sada će vam ples postati barem simpatija!

Festival otvara u 21 sat nastup The Kate Jablonski Statement, koji će u uvodnom  show programu izvesti ulomak iz plesne predstave “Dream State” glasovite koreografkinje Kate Jablonski. Nakon tehnički besprijekornih plesača iz Sjedinjenih Američkih Država na pozornicu će stići plesni umjetnici iz Mađarske spremni za grandiozne akrobacije. Eva Duda Dance Company tako će “Ramazuri” slavne koreografkinje Eve Dude, predstavu koja suvremeni ples nadograđuje elementima cirkusa, prvi put izvesti na Sredozemlju.

 

Nakon iskričave energije kojom će prštati prva večer Šibenik Dance Festivala, ona druga donosi drugačije ozračje. Program nazvan “Ballet Gala” u utorak će Tvrđavu Barone obgrliti nježnim i produhovljenim emocijama biranih dueta hrvatskih nacionalnih kazališta. Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita izvest će “Mozart à 2”, a Balet HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke ulomke iz baleta “Poslijepodne jednog fauna”, “Odiseja” i “Žar ptica”. Potonji balet čiju koreografiju potpisuje Marco Goecke, time će doživjeti svojevrsnu pretpremijeru. Naime, premijeru će u matičnom kazalištu imati tek ujesen.

U srijedu navečer Šibenik Dance Festival se spušta u srce Šibenika. Na Trgu Republike kraj katedrale sv. Jakova Plesni studio Korak iz Čakovca izvest će predstavu Living Room koreografkinje Virne Hošnjak kao uvodni show u predstavu Dream State Kate Jablonski Statement. Bit će to večer koja razotkriva svu moć plesa, u prvom redu njegovu razigranost i energičnost.

 

Interakcija muškog i ženskog tijela koju je koreografirala Olivia Court Mesa iz Izraela, u fokusu će biti u četvrtak. Uz koreografkinju na pozornici Tvrđave Barone nastupit će Yochai Ginton. Njih dvoje izvest će plesne predstave “I Carry, You Hold” i “Whenever I Am Alone”. Riječ je o kontaktnim predstavama velike izražajne snage koje su oduševile plesnu publiku i kritičare diljem svijeta. Iza njih su priče koje preispituju odnos dvoje ljudi. One publici dopuštaju da gotovo voajerski prate plesače koji postaju svjesni tjelesnosti onoga drugoga i sebe samih.

U petak na Tvrđavu Barone stižu dvije plesne predstave koje iako su posve neovisne jedna o drugoj, čine skladnu cjelinu. Leonarda Lovreković kroz predstavu “Full Circle” istražuje životne situacije u kojima se osjećala potpunom, a predstava “Igra s mitom” koreografa Aleksandra Ilića inspirirana je temom emigracije u doba najveće svjetske krize kojom se u tetralogiji Josip i njegova braća bavio njemački nobelovac Thomas Mann. Prvu predstavu izvodi koreografkinja, a drugu, rađenu u koprodukciji s Kazalištem Kamenjak i Zagrebačkim plesnim centrom, plešu plesači Instituta za umjetnički ples iz Beograda.

 

Posljednja večer Šibenik Dance Festivala, ona u subotu 30. srpnja 2022. godine, na Tvrđavi Barone, svojevrstan je pogled u budućnost plesne umjetnosti. Ta večer donosi odabrane koreografske mini-jature u izvedbi istaknutih hrvatskih ansambala, učenika i studenata plesa. Mladi plesači na pozornicu iznose jedinstvenu energiju, vlastitu osobnost i plesnu vještinu kojom su ovladali. U programu će na-stupiti Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca, Umjetnička škola Franje Lučića iz Velike Gorice te Plesni studio moDuS iz Zagreba.
11. Šibenik Dance Festival ima i bogat popratni program u kojem građani mogu uživati besplatno. Zahvaljujući njemu Šibenčani i njihovi gosti svaku će večer na Poljani, trgu uz HNK u Šibeniku, od ponedjeljka do petka moći gledati nastupe plesnih skupina iz svih dijelova Hrvatske.

Utorak im donosi još dva atraktivna programa. U Kući umjetnosti Arsen u 11 sati počinje panel “Feminizam u umjetnosti: Povezane plesom”, a u 20.30 u klubu Azimut Malo kazalište Duško Radović iz Beograda izvodi predstavu za djecu “Svijetu se ne može ugoditi”.
Djeca i mladi plesači tijekom festivala mogu sudjelovati u plesnim radionicama koje vode vrsni plesni pedagozi iz Hrvatske i svijeta.

Dream State - The Kate Jablonski Statement (photo Beyond Words Dance Company)
Dream State – The Kate Jablonski Statement

Detaljnije informacije o festivalu i umjetnicima, izvođačima možete saznati na službenoj web stranici, dok ulaznice možete kupiti ovdje.

Igra s mitom - Institut za umetničku igru Beograd
Igra s mitom – Institut za umetničku igru Beograd
Poslijepodne jednog fauna - HNK Ivana pl. Zajca Rijeka
Poslijepodne jednog fauna – HNK Ivana pl. Zajca Rijeka