U prošlom broju tiskanog izdanja Grazije pisali smo o danskom receptu za sreću. Države koja je više puta proglašavana najsretnijom zemljom na svijetu, a njezin glavni grad Kopenhagen najboljim gradom za život s najsretnijim stanovnicima. S obzirom na to da se njihov recept za sreću bazirao na druženju i članstvu u raznim udrugama (prosječni Danac je član čak tri različita udruženja), u današnjim  uvjetima, morali smo posegnuti za nekim ipak izglednijima. 

Otišli smo sjevernije u Skandinaviju i stali u Finskoj, zemlji koja je ove godine prema World Happiness Reportu između 156 intervjuiranih zemalja dobila titulu najsretnije zemlje na svijetu (Hrvatska je na 110. mjestu).

Koji su najvažniji kriteriji izračunjavanja razine sreće u određenim državama? Zadovoljstvo stanovnika sa sljedećih šest faktora: količina prihoda, razina sloboda, povjerenje u državne institucije, razina solidarnosti, očekivana starosna dob i briga o ugroženim skupinama.  

Iako je u ovim trenucima dosta teško biti pozitivan, a kamoli sretan, važno je zapamtiti da je sreća jedan od ključnih faktora našeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Do trenutka dok nećete moći iskusiti Finsku iz prve ruke, njihova turistička zajednica je ponudila pet “tajni sreće” koje prakticiraju Finci, a koji bi se mogli inkorporirati u našu novu svakodnevnicu. 

Hladan tuš

U anketi koja se provodila među stanovnicima Finske, mnogi od njih su kao glavni razlog sreće života u Laponiji naveli prirodu, a među omiljenim zanimacijama našlo se plivanje zimi. I to s razlogom: plivanje u hladnoj vodi poboljšava cirkulaciju, a kako se vaše tijelo zagrijava kada izađete na toplije, ono proizvodi kombinaciju serotonina i dopamina, poznate ublaživače stresa. Kako bi mogli ovo doživjeti doma, uskočite pod ledeni tuš na par minuta ili kombinirajte što hladniju i što topliju vodu kako bi kopirali osjećaj popularnih finskih sauna. 

Kulturizirajte se

Bliska veza Finaca s prirodom jedan je i od glavnih izvora inspiracije za finsku umjentničku scenu. Virtualno se prošećite nekim od finskih muzeja, i vidjet ćete kako umjetnost može zaista biti snažan alat sreće. Primjerice, istražite nagrađivani muzej Amox Rex kroz njihove Instagram priče, Rovaniemi Art Museum,  ili kolekciju Ateneum Art muzeja koja uključuje više od 450 radova poznatih finskih umjetnika.

Uzmite pauzu za kavu i pecivo

Gušt je u malim trenucima zar ne? To znaju i Finci, a njima je poseban gušt – kava. Finci toliko vole kavu da na godišnjoj razini svatko od njih konzumira približno 10 kilograma kave. A kada piju kavu, obavezno će se uz nju zasladiti pecivom poput finske poslastice Korvapuustit, cimet peciva s malo kardamoma. Ta kombinacija kave i Korvapuustit peciva je toliko popularna da Finci čak imaju posebnu riječ za to: pullakahvit. Možda da ih probate napraviti? Recept potražite ovdje. 

Šuma u vašem domu

Više od 70% Finske prekriveno je šumom, pa ne čudi da stanovnici Lapopnije osjećaju duboku povezanost s prirodom i pronalaze mir u smirujućim zelenim bojama i nježnom šuštanju vjetra dok prolazi kroz gusto lišće. Kažu da svega 15 minuta šetnje šumom smiruje puls i popravlja raspoloženje. Dok to neće biti opcija, zavalite se u kauč i pustite si album zvukova finske šume. 

Knjigu u ruke

Čitanje je još jedna omiljena finska aktivnost, pa stoga ne čudi da su svojedobno bili proglašeni najpismenijom nacijom na svijetu, te da su jedni od najvećih fanova knjižnica. U zemlji od 5.5 milijuna stanovnika, oko 68 milijuna knjiga posuđuje se svake godine. Dok se knjižnice ne otvore, uzmite u ruke onu knjigu koju nikako da završite, posjetite neke od naših web shopova: Znanje web shop, Hoću knjigu , V.B.Z shop, Mozaik knjiga, Knjižara Ljevak, Planetopija ili ih skinite s nekih od dostupnih digitalnih platformi. Mi si ne možemo pomoći, još smo uvijek veći fanovi ukoričenih djela!

Fotografija: Unsplash