Naša svakodnevna rutina izgleda otprilike ovako – probudimo se, obavimo jutarnju higijenu i ispijamo prvu kavicu bez koje ne možemo preživjeti. No, u ovoj jutarnjoj rutini nedostaje jedan korak koji se baš veže na ovo zadnje “ne možemo preživjeti”, a radi se o samopregledu dojki.

U listopadu se posebno podsjećamo na važnost redovitih pregleda i samopregleda, pogotovo jer je rak dojke postao je središnja tema javnog zdravstva, s obzirom na činjenicu da četvrtina žena novooboljelih od raka u Hrvatskoj upravo oboli od ove bolesti.

Samopregled dojke igra ključnu ulogu u ovom kontekstu, pružajući ženama moć da prepoznaju promjene u svojim tijelima i brže reagiraju na potencijalne znakove bolesti. Stoga smo na breastcancer.org pronašli vodič koji detaljno objašnjava kako napraviti samopregled dojke, koji bismo trebali tu i tamo uvrstiti u svoju jutarnju rutinu i skinuti si brigu sa srca, ili bolje rečeno, grudi.

Kako napraviti samopregled dojke?

Korak 1: Pregledajte svoje grudi u ogledalu s rukama na bokovima

Započnite gledajući svoje grudi u ogledalu s ravnim ramenima i rukama na bokovima. Pogledajte jesu li vam grudi uobičajene veličine, oblika i boje, jesu li ravnomjerno oblikovane bez vidljivih iskrivljenja ili oteklina.

Ako primijetite promjene poput udubljenja, naboranja ili ispupčene kože, bradavice koje su promijenile položaj ili ako primijetite izvrnute bradavice (gurnute prema unutra umjesto da strši),crvenilo, bol, osip ili otok – obavezno se javite liječniku.

Korak 2: Podignite ruke i pregledajte svoje grudi

Sada podignite ruke i tražite iste promjene.

Korak 3: Potražite znakove iscjetka iz dojke

Dok ste pred ogledalom, potražite bilo kakve znakove tekućine koja izlazi iz jedne ili obje bradavice (to može biti vodenasta, mliječna ili žuta tekućina ili krv).

Korak 4:  Napipajte kvržice u dojkama dok ležite

Zatim provjerite postoje li kvržice ili abnormalnosti na dojkama tako da opipate dojke dok ležite, desnom rukom opipate lijevu dojku, a zatim lijevom rukom desnu dojku. Koristite čvrst dodir s prvih nekoliko jastučića prstiju vaše ruke, držeći prste ravnima i zajedno. Pritisnite prstima prema dolje i pomičite ih kružnim pokretima.

Korak 5: Dok stojite ili sjedite opipajte grudi kako biste pronašli kvržice

Na kraju opipajte svoje grudi dok stojite ili sjedite. Mnoge žene smatraju da je najlakši način da opipaju grudi kada im je koža mokra i skliska, pa ovaj korak rade pod tušem. Pokrijte cijelu dojku, koristeći iste pokrete ruku opisane u prethodnom koraku.