Smješten u samom srcu Samobora, od 21. do 24. travnja u pitoresknom gradu podno Samoborskog gorja održat će se prvo izdanje najvećeg festivala malih zanata u Hrvatskoj – Samobor Craft Festivala. Pipschips&videoclips, Urban&4, Vojko V i Silente predvode popis glazbenih imena koji će nastupiti na festivalu!

Riječ je o novom događanju u organizaciji Grada Samobora i Turističke zajednice grada Samobora, koje se nastavlja na tradicionalni Samoborski proljetni sajam. U svom novom ruhu, prvo izdanje Samobor Craft Festivala posjetiteljima će predstaviti bogatu ponudu vrijednih i unikatnih zanatskih proizvoda, kao i gastronomske užitke, dok će u večernjim satima ponuditi kvalitetan glazbeni program – u samom središtu grada pred okupljenom publikom će nastupiti prepoznatljiva imena rock, pop i hip-hop scene, a popis glazbenih izvođača predvode Pipschips&videoclips, Urban&4, Vojko V i Silente.

Samobor Craft Festival 2022_Line Up_vizual_Page cover

Rasprostranjen kroz bajkoviti središnji dio grada Samobora, na Trgu kralja Tomislava, Parku ispred Samoborskog muzeja, Ulici Mirka Kleščića i Trgu Matice hrvatske, festival će na jednom mjestu okupiti bogatu ponudu proizvođača unikatnih zanatski izrađenih proizvoda i umjetničkih rukotvorina te predstaviti zanimljivosti iz svijeta raznolikih craft proizvođača. Zasebno mjesto na festivalu imat će i Festival igračaka koji će biti popraćen brojnim igrama za one najmlađe te izložbom craft igračaka.

Uz to, naglasak festivala bit će i na bogatoj gastro ponudi te će tako posjetitelji moći uživati u ukusnim zalogajima i osvježenjima koje će ponuditi craft proizvođači piva i gina, male vinarije i proizvođači pjenušca, kave i čokolade te mali proizvođači mesnih prerađevina i umaka za hranu.

Uz cjelodnevni izložbeni i gastro program, Samobor Craft Festival će u svom premijernom izdanju na svojoj koncertnoj pozornici ugostiti i respektabilna imena domaće glazbene scene; publika tako može očekivati odličan nastup kultnih Pipschips&videoclips, koji će sa sobom donijeti set svojih prepoznatljivih pjesama iz kompletne karijere; Urban&4 će uživo predstaviti svoj hvaljeni te Porin i Rock&Off nagradama okrunjen album “Lipanj, srpanj, kolovoz”; Vojko V će nas još jednom podsjetiti na svoje hip-hop klasike i vrhunsku koncertnu atmosferu koju stvara tijekom svojih nastupa; Silente za ovo proljeće najavljuju novi studijski album, te će dio novih i već predstavljenih pjesama uživo predstaviti i u Samoboru.

Grad Samobor_163938_Foto_Vladimir Bogovčić

Pred posjetiteljima festivala uživo će se predstaviti i synth-pop poslastica pocket palma, koja pristiže s hvaljenim aktualnim albumom “Atomi”; na krilima nedavne nagrade Porin, Porto Morto će samoborskoj publici predstaviti svoj nagrađeni album “Portopop”; svoj prvi nastup u Samoboru na ovom festivalu će zabilježiti i hip-hop heroj nove generacije, Bore Balboa, dok će šibenski pop-rock bend BluVinil publici uživo predstaviti hvaljeni prvijenac “Apaši”, kao i dio novih pjesama. Ususret prvom izdanju Samobor Craft Festivala, gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot pozvala je i izlagače i publiku da se pridruže novom događanju:

“Pozivam izlagače da prijave svoje sudjelovanje na Samobor Craft Festivalu, a posjetitelje da od 21. do 24. travnja uživaju u bogatoj ponudi domaćih gastro i etno proizvoda prepoznatljivim za Samobor i Hrvatsku te ponudi raznih rukotvorina, od nakita do gitara. Ove smo se godine odlučili na nešto drugačiji koncept dosadašnjeg Samoborskog proljetnog sajma, u smislu da će biti obogaćen glazbenim programom, festivalom igračaka i drugim novitetima. Cilj nam je sačuvati tradiciju, ali i uvesti sadržaje koji će privući sve generacije”.

I zaista, kroz četiri dana trajanja, posjetitelji će se moći detaljno upoznati s bogatstvom domaće zanatske i gastro ponude, u kojoj će biti naglašen njen ‘craft’ karakter, što će uključivati i praktične demonstracije te radionice za velike i male, dok će u večernjim satima uživati uz koncerte prepoznatljivih imena domaće glazbene scene. Ulaz na događanje je besplatan.

Fotka iz zraka crkve Blazene djevice Marije Samobor

Detaljan raspored programa Samobor Craft Festivala bit će objavljen uskoro, a pozivaju se svi zainteresirani izlagači da se prijave za sudjelovanje – sve informacije dostupne su na službenim stranicama grada Samobora.

Fotografije: Vladimir Bogovčić, Davor Đopar