Saint Laurent Babylone, najnoviji kulturni centar na lokaciji Rue de Grenelle, više je od obične knjižare – to je mjesto na kojem se isprepliću umjetnost, glazba, moda i kultura. Ova čuvena modna kuća oduvijek je sinonim odvažne ženstvenosti i elegancije, a upravo je takva i sama knjižara čiji interijer odiše promišljenom estetikom koja osvaja na prvu.

Zamišljena kao kultura destinacija, Saint Laurent Babylone svojim posjetiteljima pruža zanimljivo iskustvo uživanja u probranoj književnoj literaturi, ali i brojnim kultnim časopisima, pločama ili pak fotografijama Rose Finn-Kelcey i Juergena Tellera. Isto tako, u knjižari se nalaze i brojni arhivski naslovi koji zahtijevaju posebnu proceduru prije listanja, a tu je i velik broj knjiga o umjetnosti koje inspiriraju i podsjećaju zašto je umjetnost toliko važna.

Iza cijelog koncepta krije se kreativni direktor brenda Anthony Vaccarello koji je u ovu knjižaru definitivno utkao dio sebe. Aktivno je sudjelovao u izboru literature i ostalih dodataka koje se nalaze u knjižari, kao i u samom uređenju. Upravo zato, cijeli koncept ”govori” Saint Laurent iz svakog kutka. Pored pažljivo odabranog asortimana, prostor je dizajniran s pažnjom za detalje, kombinirajući suvremene i vintage elemente koji odražavaju estetiku Saint Laurenta. Od mramornih stolova do stjenovitih polica, svaki element prostora doprinosi atmosferi luksuza i sofisticiranosti te ovakav pristup dizajnu nije samo estetski privlačan, već potiče i razmišljanje o ulozi mode u kulturi i umjetnosti.

Tako Saint Laurent Babylone nije tek još jedno u nizu trendi mjesta, iako ne sumnjamo da će biti posjećeno, u koje se ulazi samo radi IG fotke, već mjesto koje okuplja one koji cijene i žele naučiti više o umjetnosti i modi. Elegantna, minimalistička i klasična, ova knjižara je pravi kulturni raj koji je upotpunio ponudu Pariza na pravi način, a nama preostaje maštati da će koncept zaživjeti i u ponekoj drugoj svjetskoj metropoli.

Foto: Instagram/ Saint Laurent