U staroj rovinjskoj jezgri smještena je vila Tuttorotto, malen boutique hotel čiji šarm leži u njegovoj stoljetnoj povijesti.

A priča ide ovako: U trinaestom stoljeću Mlečani su zavladali gradom Rovinjem. Već tada prepoznali su da brdovito naseljen otok sjeverne Istre, smješten tik uz more, može biti od velike strateške važnosti kako za život ondašnjeg vremena tako i za život današnjice. Ubrzo je toranj crkve Svete Eufemije postao najvažniji i najupečatljiviji orijentir mletačkih mornara, a rovinjska luka je postala sigurna luka za njihovu flotu.

U to vrijeme, rovinjska obitelj Massatto bila je obitelj poznata generacijama, kao vješti i vrijedni ribolovci. Kao rezultat njihova napornog rada i iznimnog truda zaradili su prekrasnu, iako skromnu palaču s pogledom na rovinjsku luku. Ulica u kojoj se nalazio njihov dom, današnja vila, nazvana je također njihovim imenom, ulica Massatto.

Razarajuće posljedice drugog svjetskog rata natjerale su obitelj Massatto da napusti Rovinj i Istru. Kako su novi vlasnici ušli u posjed početkom 1950-ih, naišli su samo na najstarijeg stanovnika palače, gradskog brijača. Kako mu se nije sviđala ideja o promjeni vlasništva, pokušao je uvjeriti nove vlasnike da je kuća beskorisna i neupotrebljiva: “TUTTO ROTTO”, vikao je (“sve je trulo, sve je razbijeno”). No usprkos tome, novi vlasnici, prepoznali su iznimnu važnost zgrade i nemjerljiv bogat potencijal koji palača ima još od davnina.

Ubrzo su novi vlasnici započeli obnavljati ovu “palaču siromašnih” i pri tome su usrećili starog gradskog brijača. No, tek prije deset godina vlasnici ove jedinstvene vile odlučili su otvoriti svoja vrata za javnost i tako započeti s dijeljenjem komadića povijesti i zanimljive priče o kući. Gostima je najzanimljiviji upravo ovaj dio srednjovjekovnih zidina čemu svjedoče i kripte gdje su nekada stanovnici palače skrivali hranu i sol od gusara. Važan detalj i svjedok vremena je raskošna statua Madonne iz 18. stoljeća.

S 4 dvokrevetne, 2 jednokrevetne, jednom suite superior sobom i s rezidencijom Villetta Garibaldi u neposrednoj blizini, butik hotel Villa Tuttorotto ponosan je član organizacije “Schlosshotels & Herrenhäuser”, udruženja jedinstvenih i romantičnih hotela s pričom te povijesnih vila i restorana s prostora Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, Slovenije, Hrvatske, Slovačke i sjeverne Italije.

Ova renomirana grupa povijesnih hotela obuhvaća neke od najluksuznijih povijesnih palača ili gospodskih kuća ovog dijela Europe, a svaki od tih jedinstvenih specifičnih hotela s karakterom čuva i prenosi priču i povijest svojim gostima s ponosom. Villa Tuttorotto je također član krovne organizacije Heritage hotels of Europe, koja okuplja pojedinačna hotelska udruženja u Europi od kojih svako udruženje čine pojedinačni heritage hoteli, povijesne vile, jedinstveni restorani i vinski podrumi.

Foto: Vila Tuttorotto