Obožavamo toplije mjesece iz nebrojeno mnogo razloga, a jedan od njih svakako je obilje i raznovrsnost voća i povrća dostupnog na placu i kod lokalnih uzgajivača. Kraljica lipnja za nas je definitivno borovnica, čija je sezona na domaćem terenu upravo započela.

Iako u njima zahvaljujući supermarketima možemo uživati već neko vrijeme, nema nam veće sreće od toga kada dozriju i u distribuciju krenu borovnice dva domaća brenda. Jedne su ‘najplavije i najzdravije’ Rokove borovnice, a druge su Eko borovnice Lisjak. Garantiramo vam da ćete podjednako uživati i u jednima i u drugima, a naročito u punoći i slatkoći njihova okusa, koji se doista ne može usporediti s borovnicama iz stranih zemalja, dostupnima na policama trgovina.

Rokove borovnice

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rokove borovnice (@rokoveborovnice)

Usudili bismo se reći da su Rokove borovnice ujedno i najpopularnije borovnice na domaćem tržištu, a Roko bi uz to rekao da su i najplavije i najzdravije. Onesretno rastu nedaleko od Zagreba, na plantaži Dvoranci u općini Pisarovina. Na tri i pol hektara zasađeno je 5500 biljaka, a svakoj biljci se pristupa s posebnom pažnjom i velikom ljubavlju. Zaštitnim mrežama štiti ih se od elementarnih nepogoda, jakih udara vjetra i ptica, dok im automatiziran sustav navodnjavanja iz akumulacijskog jezera s rasprskivačima postavljenima uz svaku biljku osigurava potrebnu količinu vode i adekvatan stupanj vlažnosti.

Sadnice matičnih biljaka doselile su se iz Sjeverne Amerike u Hrvatsku prije 10 godina. Roko se brine za svoje borovnice tijekom cijele godine, a posebno od travnja do lipnja kada cvatu te od lipnja do srpnja kada dozrijevaju. Potom pažljivo ručno bere i pakira svaki bobastični plod te ih svježe dostavlja s plantaže na stolove po Zagrebu. Roko je za svoje borovnice dobio i GLOBALG.A.P certifikat kvalitete proizvodnje.

Brend je jučer objavio da su Rokove borovnice spremne i jedva vas čekaju. Kako biste naručili svoje borovnice, potrebno je samo ispuniti online obrazac na web stranici. Za narudžbu do 10 kila, kilogram Rokovih borovnica iznosi 75 kuna, a za još veće narudžbe, kilogram se prodaje po 70 kuna.

Eko borovnice Lisjak

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yaya Lisjak (@eko_borovnice_lisjak)

Istog dana kada i Roko, početak prodaje domaćih borovnica objavile su i Eko borovnice Lisjak. Njihove ekološke borovnice dolaze s certifikatom, što znači da od berbe do dostave dobivate vrhunski i svježi ekološki proizvod. I ovaj brend već nekoliko godina uživa snažnu podršku domaćih potrošača, a ne sumnjamo da se najbolji glas o njegovim borovnicama širi usmenom predajom zadovoljnih kupaca.

Voćnjak u kojima rastu i sazrijevaju Eko borovnice Lisjak smješten je u Šenkovcu nedaleko od grada Čakovca. Na nešto malo više od 1 hektar površine posađeno je 3500 biljaka. Zbog specifičnog načina uzgoja, svakoj biljci posvećuje se puno vremena i truda, a biljke znaju to cijeniti i zauzvrat daju puno ukusnih borovnica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yaya Lisjak (@eko_borovnice_lisjak)

Priča Eko borovnica Lisjak započela je 2011. godine, a konkretizirala se dodatno 2014., kada je obitelj proširila svoje nasade. Proizvodnja se odvija prema kriteriju koji odgovara trima osnovnim načelima: zdravo, ukusno, ekološko. Prva berba za ovu godinu odvila se jučer, a ove borovnice vrhunske kvalitete čekaju vas po cijeni od 80 kuna po kili. Naručiti ih možete putem web stranice ili društvenih mreža.

Foto: Rokove borovnice, Eko borovnice Lisjak