Moramo priznati, letovi su nas razmazili, ali ima nešto posebno dobro i opuštajuće (usprkos gužvama) u putovanjima cestom. Bez obzira na to imate li fora kombi koji ste preuredili u mali putujući dom ili klasičan automobil, road trip je odlična ideja nakon koje ćete se kući vratiti s pregršt nezaboravnih uspomena!

Europa je kao stvorena za road trip vrstu putovanja jer nudi toliko opcija da nam je teško odlučiti se za jednu. Ipak, kako bismo vas ohrabrili za ovaj pothvat te dali pokoju dobru ideju, izdvojili smo 3 odlične rute na kojima ćete puno toga vidjeti. Stoga, planirate li u skorije vrijeme na put, nemojte preskočiti ovaj mini vodič, koji će vas zasigurno inspirirati!

Od Edinburgha do Invernessa

Provedite nekoliko dana u Edinburghu upijajući povijest grada, istražujući drevne ulice, šetajući do impresivnog dvorca na vrhu Kraljevske milje i uživajući u Holyrood Parku te njegovoj najvišoj točki, Arthur’s Seat, s najljepšim pogledom na grad. Zatim krenite na putovanje kroz škotska Visočja, a put će vas odvesti autocestama M-9 i A-82 prema sjeverozapadu, kojima ćete se voziti kroz pejzaže ispunjene zelenim brežuljcima te se diviti slapovima i potocima sve do dolaska u Fort William. Usput ćete proći Helix Park i Kelpies, najveće konjske skulpture na svijetu i nakon otprilike tri do četiri sata, bit ćete u Fort Williamu, gledajući u planinu Ben Nevis. Zatim se uputite prema Invernessu, vozeći se rutom A-82 duž istočne obale jezera Loch Ness uz slikovite prizore netaknute prirode.

Od Pariza do Strasbourga

Nakon što nekoliko dana provedete u Parizu, vožnja kroz opuštajuće seoske krajolike regenerirat će vam um i tijelo nakon užurbane gradske vreve. Otprilike dva sata udaljenosti od francuske prijestolnice, vozeći se rutom A-4, doći ćete do Reimsa koji je poznat po veličanstvenoj gotičkoj katedrali, ali i po ulozi centralne točke regije Champagne. Nakon još otprilike dva sata vožnje, stići ćete u grad Metz, dom još jedne impresivne gotičke katedrale, ujedno i najviše u Europi – Saint-Étienne. Strasbourg je još uvijek na oko tri sata vožnje, pa ako ste umorni, rezervirajte smještaj u ovom šarmantnom gradiću uz rijeke Moselle i Seille. Idući dan krenite prema Strasbourgu te usput istražite vinograde, srednjovjekovne dvorce i slikovita sela te ne propustite stati u nekoj od poznatih vinarija.

Od Barcelone do Málage

Iz Barcelone, obalom krenite prema jugu, a nakon sat ili dva uživanja u pogledima na Mediteran, stići ćete do lučkog grada Tarragona. Neke od atrakcija su rimski ostaci, uključujući amfiteatar iz drugog stoljeća, rimske grobnice i ostatke Foruma. Također, ovaj grad oduševit će vas i prekrasnim plažama te sjajnom gastronomskom ponudom. Nakon što ste ga istražili i odmorili se, autocestom AP-7 nastavite dalje sve do Peñiscole, poznatog turističkog grada na sjeveru Valencije. Logično, vaša sljedeća postaja je Valencia, jedan od španjolskih bisera koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i koja je ujedno postaja na kojoj možete prespavati. Sljedeće jutro istražite grad, a zaim se zaputite prema Granadi, poznatoj po srednjovjekovnoj i maurskoj arhitekturi te avanturu završite u Málagi, gdje možete uživati u pravom mediteranskom odmoru s naglaskom na bogatu povijest.

Foto: Unsplash