Vjerujem da, uz sve drugo što nam dolazi, nema dražih vjesnika proljeća od šparoga!
Osim što s njima možemo spremati razna jela, one se jednostavno mogu i samo skuhati, začiniti s maslinovim uljem i malo soli te biti najukusnija salata. Neopisivo su zdrave i bogate vitaminima, a u kulinarstvu je smatraju pravom delicijom! Odlučila sam s vama podijeliti jedan od dražih recepata s njima, a to je rižoto.
Sočan, ukusan i pomalo specifičan zbog njihovog okusa stvoren je za proljetni ručak! Kod izrade rižota uvijek savjetujem dobar temeljac, zbog kojega će vam svako takvo jelo biti daleko ukusnije kad je riječ o povrću.
Sastojci za rižoto :
- Pileći file od prsiju sa kostima ( kosti ćete koristiti za temeljac)
- 150 g šparoga
- 1 dcl bijelog vina
- 1 mrkva
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- 40 g maslaca
- Šalica riže
- Vegete po želji
Sastojci za temeljac:
- Kosti od pilećeg filea
- Komadić korijena celera ( može i njegov list)
- Komadić korijena pastrnjaka ( ako imate)
- 1 krumpir
- 1 mrkva
- 1 rajčica
Još će vam trebati :
- Parmezan, ako volite.
Izrada:
Navedene sastojke za temeljac stavite kuhati. Ulijte vode toliko da pokrije sve povrće i kosti od piletine. U wok tavu ulijte malo maslinova ulja. Luk isjeckajte na sitno i dodajte ga ulju te pržite dok ne poprimi boju. Možete uvijek malo dodati tekućine iz temeljca kako vam ne bi izgorilo. Češnjak nasjeckajte na sitno, a mrkvu naribajte na ribež. Dodajte ga luku i sve skupa pirjajte jedno vrijeme. Šparoge očistite na način da donji tvrdi, drveni dio – bacate. Kada ih presavinete, one same pucaju na najmekšem dijelu koji je upotrebljiv. Taj meki dio, zajedno sa glavama dodajte u tavu, i nekoliko minuta pirjajte sa ostalim sastojcima. Piletinu izrežite na manje kocke, te ju dodajte šparogama. Začinite sve sa prstohvatom soli i papra, te dodajte vegetu ako volite. Zalijte sve sa temeljcem od povrća i neka se kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta. Dodajte vino, te kuhajte sve dok ne ispari tekućina.
Kada su piletina i šparoge omekšale, dodajte rižu. Na jednu šalicu riže trebate uliti 2 – 3 šalice temeljca ili vode. Miješajući kuhajte dok riža ne bude gotova. Na samom kraju, umiješajte maslac koji će dati kremoznost vašem rižotu!
Ako volite, posujte svoj rižoto sa parmezanom!
U slast!
Ostale Ninine recepte potražite na blogu Moja dalmatinska kuhinja.