Crijevne dobre bakterije igraju važnu ulogu u našem zdravlju jer su odgovorne za 80 % imuniteta, pravilno funkcioniranje probave, apsorpciju nutrijenata i izbacivanje toksina. Za žensko zdravlje jednako važnu ulogu imaju vaginalne bakterije. Znate li što se događa kad ih ne održavate na zdravoj razini, to jest, kako ih, uopće, održavati na zdravoj razini? Znamo mi i donosimo vam sve o tome u nastavku

Tjeskoba, stres, antibiotici, kontracepcija, užurbani ritam, pretjerane higijenske navike… Sve to dovodi do širokog spektra fizičkih i mentalnih problema i često dovodi do raznih bolesti, a nemali broj ljudi zatomljava simptome kao što su bol, nelagoda, pa čak i infekcija u našim ženskim intimnim područjima.

Sve je to rezultat uništavanja hormonalnih razina u našemu tijelu što dovodi do:

  • niske energije
  • povećanja tjelesne težine
  • nedostatka sna
  • visokog krvnog tlaka
  • ženskih zdravstvenih problema, poput infekcija

Zena lezi na krevetu

Štetne bakterije i gljivice, poput Escherichie coli, Gardnerelle vaginalis i Candide albicans onda se lako razmnožavaju i dominiraju vaginalnim područjem, što se naziva bakterijska vaginoza. Simptomi koji se mogu javiti su vaginalni svrbež, bolno pečenje, iscjedak neugodnog mirisa, urinarne upale i bolni spolni odnosi. Iako se svaka druga žena bori s ovim problemom, predstavlja tabu temu koja izaziva neugodu ili sram. Ne samo da se o ovoj temi premalo priča, već predstavlja ograničavajuću ulogu kod ženske svakodnevice, posebice kod intimnih odnosa, uživanja u bezbrižnoj trudnoći ili menopauzi.

Kako izbjeći neravnotežu intimnog područja?

Uz brigu o smanjenju svakodnevnog stresa i učenju osnovama i važnosti well-beinga, možemo si pomoći malim jutarnjim ritualima koji će nam poboljšati kako fizičko, tako i mentalno zdravlje. Uvrstite ove svakodnevne navike (kao i jednu važnu na godišnjem odmoru) za dugoročne benefite!

Probudite se i odite na WC: Odlazak u prvi jutarnji zahod čim se probudite osigurava pravilno ispiranje svih tekućina kako bi se spriječile infekcije mokraćnog sustava.

Koristite pamučno donje rublje: Iako nam je to teško prihvatiti, donje rublje može biti plodno tlo za infekcije, stoga odabirite 100-postotni pamuk jer prozračuje i upija vlagu.

Hidrirajte se: Konzumiranje više vode pomoći će ženama da izbjegnu infekcije mokraćnog sustava. Tako da, barem 1,5 litra vode svaki dan i već ste na pola puta, a osjetit ćete i da vam se smanjuju glavobolje – jer očito ste bili dehidrirani.

Mijenjajte kupaći kostim nakon izlaska iz mora: Ovo ne morate činiti svakodnevno jer ne uživamo u ljetnim radostima svaki dan (nažalost!), no jako je važna navika koju morate uvrstiti. Vaginalna flora može se poremetiti i na godišnjem odmoru, pri kupanju u bazenu, rijeci ili moru, stoga je uvijek dobro presvući mokri kupaći kostim i zamijeniti ga suhim.

Odaberite kvalitetnu oralnu primjenu dobrih bakterija: Zbog mogućnosti razvoja upale ili tegoba u vaginalnom području, preporučuje se kao dio putne ljekarne ponijeti sinbiotik za žensko zdravlje koji sadrži dobre bakterije koje štite i obnavljaju vaginalnu floru, poput hvaljene OMNi-BiOTiC® FLORA plus+.

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+

Zašto oralna primjena dobrih bakterija za vaginalno područje?

Zadiranje u ionako osjetljivo vaginalno područje putem vaginaleta, u zadnje vrijeme sve se više izbjegava te se okreće oralnoj terapiji laktobacilima, što se smatra suvremenijim pristupom u ginekologiji. Oralnom primjenom može se izbjeći dodatna iritacija već iziritirane vaginalne sluznice. Posebna stvar kod sinbiotika OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ upravo je oralna primjena – vrijedni laktobacili jednostavno se popiju. Ovakva jednostavna i higijenska primjena znači da se nikakvi dodatni mikroorganizmi ne mogu prenijeti s ruku na vaginalno područje. Dodatne prednosti korištenja ovog sinbiotika su:

  • Bez dodatnog iscjetka kao kod korištenja vaginaleta
  • Slobodno korištenje za vrijeme menstruacije
  • Ne predstavlja ograničenje kod seksualne aktivnosti i pri izboru kontracepcije
  • Može se koristiti za vrijeme trudnoće i tijekom dojenja

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ je dodatak prehrani koji podržava žensku vaginalnu floru, a sadrži 4 znanstveno provjerena i klinički dokazana bakterijska soja. Ova 4 soja laktobacila znanstveno su istražena na Sveučilišnoj bolnici u Beču brojnim studijama, a specifična su po tome što su prirodno dio zdrave ženske vaginalne flore, nadoknađuju nedostatak laktobacila u vaginalnoj flori, imaju sposobnost nastanjivanja u vaginalnom području – sve za dobrobit ženskog zdravlja bilo kada i bilo gdje, što podrazumijeva i godišnji odmor kad se trebate posebno opustiti i bezbrižno uživati.

Više o ovom korisnom proizvodu možete potražiti ovdje, a ostale proizvode Instituta AllergoSan možete pronaći na njihovoj web-stranici. OMNi-BiOTiC® FLORA plus+, kao i ostale proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

 

Foto: PR, Unsplash