Rewear ili ponovno nošenje istih odjevnih komada, polako ali sigurno postaje prihvatljivo u svijetu poznatih i slavnih. Donedavno to nije bila opcija (ili se barem tako mislilo), a danas, kada je održivost možda najpopularnija riječ u svijetu mode, dočekuje se s aplauzom

Kada se Jane Fonda na dodjeli Oscara 2020. godine pojavila u već nošenoj Elie Saab haljini, čitali smo o tome danima. Uz ovaj, tada neobičan potez, došla je i njena izjava kako više nikad u životu neće kupiti novi komad odjeće. Tome je, izgleda, ostala dosljedna.

jane fonda

Fonda je odavno poznata, ne samo kao glumica, nego i kao aktivistica koja glasno ustaje za pitanja poput klimatskih promjena, a više je puta zbog toga bila i privedena. Pitamo se, može li se i odluka o doživotnom rewearu smatrati aktivizmom? U stvarima i ljepotom opsjednutom Hollywoodu (i ostatku zapadnog svijeta) – svakako.

„Trošimo previše novaca i kupujemo previše stvari, a onda ih se rješavamo. Pokušavamo stvoriti vlastiti identitet kroz kupovinu, zar ne? Moramo prestati s tim konzumerizmom“, izjavila je ranije ove godine u online gostovanju kod Ellen Degeneres.

What can I do The path from Climate Despair to Action by Jane Fonda, Penguin Press

Kraljevsko odobrenje

Još jedna majstorica u ponavljanju lookova je Kate Middleton, što dovoljno govori o tome koliko je rewear sada prihvaćen i poželjan. Ako s kraljevskog dvora dolazi poruka da je u redu iskoristiti isti odjevni komad više puta, tko smo mi da se tome suprotstavimo?

Posljednje ponovljeno izdanje vojvotkinje dogodilo se sredinom listopada, kada je prisustvovala prvom izdanju dodjele Eartshot nagrada u organizaciji britanske Kraljevske zaklade. Odabrala je Alexander McQueen haljinu koju je prvi puta nosila na dodjeli BAFTA nagrade 2011. godine. Cijeli event bio je posvećen nagrađivanju onih koji doprinose očuvanju okoliša, a na svoj način to je učinila i ona, baš kao i Emma Watson koja se pojavila u recikliranom outfitu.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 17: Prince William, Duke of Cambridge and Catherine, Duchess of Cambridge attend the Earthshot Prize 2021 at Alexandra Palace on October 17, 2021 in London, England. (Photo by Joe Maher/Getty Images)

Kada stil ostane u obitelji

Najnoviji primjer rewear trenda svakako je slučaj Angeline Jolie i njene djece na svjetskim premijerama novog Marvelovog filmskog hita Vječnici. Mediji još uvijek oduševljeno donose fotografije omiljene glumice i njenih kćeri koje su majčine outfite ponovile na crvenom tepihu.

Dok je Shiloh za posljednji event odabrala crno-bijelu Dior haljinu koju je Angelina prvi puta nosila prije dvije godine povodom izlaska filma Maleficent, Zahara je na jednoj premijeri odlučila nositi majčinu Elie Saab haljinu s dodjele Oscara 2014. godine. Zanimljivo, ova Elie Saab haljina jednaka je onoj koju je ponovila i Jane Fonda. Izgleda da je predobra da se nosi samo jednom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fashion & Art (@topfashiontv)

Sve češće pojavljivanje slavnih u ponovljenim komadima možda označava dolazak neke nove ere na crvenom tepihu. Možda više neće biti potrebno postavljati pitanje koga nose jer ćemo već znati. Održivost zasigurno možemo nazvati i trendom, ali nadamo se da neće samo na tome ostati. Održiva moda je potreba i nužnost, a rewear je samo jedan od načina kako prema tome krenuti. Ove modne odluke slavnih dama možda jesu naoko trivijalne, ali pokazuju određeni smjer i daju primjer kako svi na jednostavan način možemo doprinijeti očuvanju okoliša, a pravo vrijeme za to je – jučer.

Foto: Jon Maher/Kevin Winter/Jon Kopaloff/Getty Images, Penguin Press Instagram