Novi restoran u obnovljenoj staroj osnovnoj školi u istarskoj Krasici, mjestu između Grožnjana i Buja, otvorit će svoja vrata 1. prosinca. O njemu se već neko vrijeme ne prestaje pričati, a otvorenje i prvi mirisi i okusi sa stola s nestrpljenjem se očekuju.

Kako i ne bi, kada projekt Stara škola potpisuje uspješna ekipa u koju nema sumnje. Chefica švicarsko-kanadskih korijena Priska Thuring, s preko dvadeset godina iskustva u prestižnim restoranima, hotelima, resortima u Švicarskoj, Kanadi, Engleskoj, Njemačkoj, Dubrovniku, Rovinju i Zagrebu, vraća se u Hrvatsku. Njezin povratak, posebice u Istru, kako kaže, bio je neizbježan jer je među brdima, šumama i nevjerojatnom obalom otkrila mnoge proizvode koje tek treba servirati na stolu i u njima prepoznala istinsku inspiraciju za honest food. Uz Prisku, restoran će voditi Jurica Delić, donedavni član poznatog restorana Alchemist u Kopenhagenu, a uz njih će biti i cijeli tim mladih entuzijasta.

Stara osnovna škola fantastično je mjesto samo po sebi s prekrasnim pogledom na istarska brda, a sada će u preuređenom izdanju i s novom svrhom servirati doista drugačije iskustvo. Projekt i uređenje interijera rezultat je suradnje Irene Mažer Hranuelli iz arhitektonskog ureda Mažer arhitektura d.o.o. te Ane Penavić iz arhitektonskog ureda Madres d.o.o. Vlasnik restorana Stara Škola, obitelj Penavić, kozmopoliti su hrvatsko-američkih korijena s njujorškom adresom. Kao veliki ljubitelji umjetnosti, vina i putovanja, svoje su strasti pretočili u viziju high-end hospitality projekata u Hrvatskoj.

Od vinarije Clai koja je upravo za Staru školu buteljirala ekskluzivnu seriju svoga kultnog Brombonera, preko Stancije Baracije; jednog od najljepših imanja u Hrvatskoj pa do luksuzne jahte AIAXAIA, dostupne za charter putovanja ljeti na Mediteranu, a zimi na Karibima ili Indijskom oceanu, sve do restorana Stara škola, svojevrsnog dragulja u idejama, svojim neposrednim utjecajem i inspiracijom pomiču granice doživljaja te zaokružuju svoju ponudu na domaćoj sceni.

Restoran Stara Škola bit će mjesto slavlja i povezivanja hrane, vina, koktela i čajeva s godišnjim ciklusima prirode. Ovdje će gosti biti pozvani iskoristiti trenutak za opuštanje te ponovno povezivanje kroz široku paletu emocija, mirisa, okusa, boja kako bi pronašli novu životnu snagu. Uz restoran, ponuda će uključivati vinski podrum za privatne degustacije odnosno večere, „Zbornicu“, prostoriju za privatna druženja te veliku ljetnu bar-terasu s nezaboravnim pogledom na Krasicu i okolne brežuljke. Poseban će se naglasak dati koktelima i čajevima koje će pripremati iskusna bar managerica također donedavna članica Alchemista. Vinska lista restorana nudit će probrana prirodna i organska vina ponajviše iz Hrvatske i susjednih zemalja. Iako pred službenim otvaranjem projekta, Priska Thuring nam je u kratkom razgovoru za Grazia.hr otkrila još nekoliko zanimljivih informacija.

Oko Stare škole okupio se sjajan tim ljudi, recite mi više o toj sinergiji te kako je sve zamišljeno.

Tim je sastavljen od ljudi sličnih razmišljanja iz cijele Hrvatske i inozemstva, svi dijelimo isti osjećaj uživanja u prirodi i poštovanja prema prirodi. Želimo stvoriti nešto posebno za naše goste i omogućiti im da cijeli koncept dožive opušteno i s lakoćom.

Kako je zamišljen jelovnik, kako će se kreirati, nadopunjavati?

Jelovnik se sastoji od pet sljedova koji su osmišljeni tako da se sve iskoristi. Iskrena hrana, kako volim reći, je poštena hrana, što znači da se proizvodi nabavljaju lokalno, od malih proizvođača, poljoprivrednika ili ribara. Direktno od njih saznajemo što imaju svježe u ponudi i tada radimo s namirnicama koje su na stolu. Zbog odgovornosti i poštovanja prema cjelokupnom proizvodu, bilo da se radi o životinji ili povrću, nema potrebe ništa bacati, sve se treba iskoristiti. Jelovnik zapravo kreira cijeli njezin tim koji zajedno traga za hranom i idejama, osmišljava, kuha, čisti i stvara.

Što će biti prepoznatljivost ovog mjesta?

Jedan jelovnik od pet sljedova koji će se mijenjati ovisno o sezoni i dostupnosti namirnica. Ovih pet jela osmišljeno je tako da se ništa ne baca, odnosno da se sve iskoristi od glave do repa. Za vegane ili bilo koje druge alergije imamo zamjenske namirnice i zamjenska jela. Ujedno, imamo bogat vinski podrum prirodnih vina. Također, artisan kokteli koji se temelje na infuziji, mogu biti čajni ili botanički i nabavljamo ih iz cijelog svijeta. Kako bismo naglasili održivost ne koristimo svježe voće, već samo suho i citruse iz doline Neretve. Jedan dio liste koktela je sezonski koji se mijenja svaka tri mjeseca, a drugi su naši prepoznatljivi kokteli koji se mijenjaju svakih šest mjeseci. Sve što možemo koristimo od pojedinih namirnica tako da je krug zatvoren. Restoran istovremeno ima prekrasan bar na krovu za uživanje u koktelima i gledanje predivnog zalaska sunca, a koji će biti otvoren od proljeća do jeseni.

Lokacija je fantastična, a stara škola pogodak za restoran. Recite mi više o tome.

Terra Bianche slikoviti je dio Istre pun svježih namirnica, od kopna do mora. Traženje hrane je jednostavno, možete sve pronaći, od divljih gljiva do divlje mrkve, trputca, šparoga, komorača, začinskog bilja, češnjaka, kupina, šipka… Škola na grčkom jeziku znači mjesto za komunikaciju, mi koristimo tu ideju za posluživanje hrane u sredini stola, kako bi gosti mogli komunicirati i dijeliti iskustva.

Zašto bismo trebali posjetiti Staru školu?

Zbog uživanja u putovanju od pet sljedova koje dijelite sa svojim suputnicima u udobnom i opuštenom okruženju. Zimi smo otvoreni za ručak, a ljeti otvaramo sjedenje na otvorenom za večere…čaroban pogled na zalazak sunca iz našeg bara na krovu Vas zove.

Footo:  Tea Štokovac/ Studio Partum