Scarpaccia je talijanska pita od tikvica, podrijetlom iz grada Viareggia. Ova pita dobila je ime zbog priča i šaljivih pretpostavki o njenom izgledu i porijeklu.
Scarpaccia je bila tradicionalno omiljena među umirovljenim pomorcima, ali njena popularnost se brzo proširila na sve članove obitelji. Ovo jednostavno jelo postalo je simbol zajedništva i uživanja u obiteljskim trenucima.
Iako joj ime u doslovnom prijevodu znači “loša cipela”, nema nikakvih poveznica s okusom ili teksturom. Neke priče kažu da je dobila ime zbog svoje tanke strukture, koja podsjeća na neudobnu, lošu cipelu.
Bilo kako bilo, jedno je sigurno – Scarpaccia je jedna od najukusnijih talijanskih pita od tikvica koje možete kušati. Nećete moći odoljeti svježini tikvica, mekoći tijesta i savršenom spoju mirisnih začina!
Uz to, priprema je vrlo jednostavna, tako da je savršena za pripremu u ovim ljetnim vrućinama kada ne želimo sate i sate provoditi u kuhinji.
Sastojci:
- 300 g tikvica
- 2 jaja
- 4 žlice brašna
- 4 žlice naribanog parmezana
- 75 ml mlijeka
- 1 češanj češnjaka
- sol, papar
- maslinovo ulje
Priprema:
Tikvice ogulite i narežite na kolutiće ili trokutiće. Posolite ih te ostavite pola sata da odstoje i puste vodu.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
U zasebnoj posudi umutite jaja, brašna i mlijeko. Sve dobro izmiješajte kuhačom. U smjesu potom dodajte parmezan. Tikvice koje su stajale ocijedite i dodajte ih u smjesu. Sve posolite i popaprite po želji.
Keramički kalup za pečenje namastite maslinovim uljem te ulijte smjesu i dobro je rasporedite kako bi na svim dijelovima tijesto bilo jednake debljine.
Po površini dodajte još parmezana po želji.
Pecite u pećnici na ventilacijskom programu 20ak minuta, ili dok površina pite ne poprimi zlatnu boju.
Pustite da se ohladi i pita je spremna za posluživanje. Dobar tek!
Foto: Profimedia