Nakon blagdana prepunih slasnih delicija i možda malo previše prejedanja, osjećamo potrebu za nečim laganim, ali istovremeno hranjivim. 

Juha od karfiola

Upravo je vrijeme da se okrenemo nečemu “na žlicu” što će nas osvježiti i nahraniti bez teškog osjećaja. Zato donosimo recept za juhu od karfiola – pravu zdjelicu punu zdravlja!

Sastojci:

  • 1 glavica svježeg karfiola
  • 1 veliki krumpir
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • Sol i papar po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • Svježi peršin za posipanje

Upute:

  • Operite karfiol i razdvojite ga na manje cvjetiće.
  • Ogulite i narežite krumpir na kolutove.
  • Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
  • U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte luk i češnjak te pržite dok ne postanu staklasti.
  • Dodajte karfiol i krumpir te ih kratko prodinstajte.
  • Ulijte povrtni temeljac i pustite da juha proključa.
  • Smanjite temperaturu i kuhajte dok povrće ne omekša.
  • Začinite solju i paprom po ukusu.
  • Kada je juha gotova, upotrijebite blender ili štapni mikser da juhu izmiksate u glatku smjesu.
  • Poslužite juhu toplu, posipanu svježim peršinom.

 

Foto: Profimedia.hr

Juha od buče na tri različita načina bistra, krem i hladna