Reality show je planirao sukobiti aktiviste i aktivistkinje jedne s drugima na natjecanju u stilu X-Factora, a nakon velikih reakcija bit će drastično “preinačen”

Iako je CBS vjerojatno mislio da je pronašao fantastičnu ideju zbog popularnosti brojnih aktivističkih tema i inicijativa posljednjih godina, uvjerio se vrlo brzo da je napravio upravo suprotno.

“The Activist”, koji je trebao biti emitiran u SAD-u krajem listopada, izazvao je nevjericu među mnogim aktivistima i drugdje kada je njegov format otkriven prošlog tjedna, a mnogi su ga okarakterizirali kao slijepu na vrijednosti pravih aktivista. Neki su išli toliko daleko i usporedili ga s “Hunger Gamesom”.

Koncept je prvo nastojao spojiti aktivizam i dobrotvorne svrhe s reality TV-om, gdje šest natjecatelja koji su sudjelovali u raznim izazovima, opisanim kao “misije, medijski trikovi, digitalne kampanje i događaji u zajednici”, osvajaju novac za financiranje svojih aktivističkih ciljeva. Tijekom pet epizoda, natjecatelji – od kojih svi imaju povijest bavljenja aktivizmom – radili bi na rješavanju pitanja globalnog zdravlja, obrazovanja i okoliša. Finale se trebalo održati na summitu Grupe 20 svjetskih lidera u Italiji. Tri poznate osobe – Usher, Priyanka Chopra Jonas i Julianne Hough – bile bi suci i sutkinje.

Međutim, brojne reakcije su preplavile društvene mreže. “Osim činjenice da će biti uloženi milijuni dolara na frizuru, šminku, putovanja, slavne domaćine i suce, produkciju, distribuciju koja je mogla otići aktivistima i organizacijama koje će biti predstavljene, ovo je duboko opasno”, rekla je Brittany Packnett Cunningham, aktivistkinja koja je jedna od osnivačica organizacije koja se bavi prestankom nasilja policije nad civilima.

Clover Hogan, 22-godišnja klimatska aktivistkinja i osnivačica organizacije za zagovaranje mladih Force of Nature, napisala je na Twitteru da su je intervjuirali producenti emisija i da joj je na kraju ponuđeno mjesto u realityju, što je, kako kaže, odbila. “Sjećam se da sam mislila da sam u epizodi Black Mirror. Kad je poziv završio, plakala sam i zvala mamu. Cijelo sam se vrijeme osjećala kao da padam na testu”, napisala je.

Iako se stvarno pitamo kako su uopće mogli pomisliti da je revolucionarno napraviti natjecanje od aktivizma u kojem će pobijediti “najbolja želja za promjenom”, reality show će sada postati – dokumentarac. No upitno je koliko će biti gledan i generalno prihvaćen. Čak je i njihova isprika više otišla u smjeru “molim vas, gledajte nas”, jer da zaista misle to što su rekli, ne bi im ikada niti palo na pamet spojiti aktivizam s natjecanjem.

“Očigledno je da format emisije odvraća pozornost od vitalnog posla koji nevjerojatni aktivisti svakodnevno rade u svojim zajednicama”, rekli su u zajedničkom priopćenju CBS i njegovi koproducenti, zagovaračka grupa Global Citizen i div Live Nation e-mailom.

“Globalni aktivizam usmjeren je na suradnju, a ne na natjecanje. Ispričavamo se aktivistima, domaćinima i većoj aktivističkoj zajednici – pogriješili smo”, napisao je Global Citizen u zasebnom priopćenju.

Na sve je reagirala i jedna od sutkinja, poznata glumica i model Priyanka Chopra, objavom na Instagramu. “Čuli smo vas. Pogriješili smo i žao mi je što je moje sudjelovanje u emisiji razočaralo mnoge od vas. Namjera je uvijek bila skrenuti pozornost na ljude koji stoje iza ideja i istaknuti radnje i utjecaj uzroka koje podržavaju neumorno.”

“Sretna sam što znam da će u ovom novom formatu njihove priče biti vrhunac, a ja sam ponosna što surađujem s partnerima koji znaju kada je vrijeme da zastanemo i ponovno procijenimo.”

Iako se pogreške događaju, činjenica je da iza ovog projekta stoji valjda nekoliko stotina ljudi – kao što je to uvijek slučaj s ovako visokom produkcijom. Nevjerojatno je da baš nitko nije zastao i zapitao se, no pozitivno je vidjeti kako ne cancel kultura, već konstruktivna kritika ipak može promijeniti određene stvari. Do sljedećeg puta.

 

Foto: Dimitrios Kambouris / Getty Images Entertainment via Getty Images