
Najveći fokus ove sezone stavljen je na osvježen ljetni meni, koji potpisuje mladi i talentirani chef Matija Pavlic
Postoje ona mjesta koja su toliko kultna, da su postala svojevrstan sinonim za određenu destinaciju u kojoj se nalaze. Za Crikvenicu, nezaobilazno vikend i ljetno odredište brojnih Zagrepčana, to je Restaurant & lounge bar Sabbia. Smješten je na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Crikvenici, prema kojoj je i dobio ime – riječ sabbia na talijanskom znači pijesak. Stoga posebnost ovog restorana leži upravo u njegovoj poziciji, gotovo utopljenoj u pješčanoj plaži, tik uz more.
Sabbia je otvorena 2006. godine, a već godinu nakon našla se na prestižnoj listi 100 najboljih restorana u Hrvatskoj. Sastoji se nekoliko različitih dijelova, koji zajedno čine harmoničnu cjelinu za potpuni užitak i opuštanje. Na gornjem katu smješten je restoran s pripadajućom terasom i prelijepim pogledom, s posebno izdvojenim fine dining dijelom pod nazivom Sabbia Nero. Ovdje svakodnevne kulinarske čarolije stvara glavni chef Matija Pavlic, čija jela karakterizira tzv. nordijski stil. Ovaj mladi i talentirani kuhar može se pohvaliti zaista zavidnim iskustvom. Radio je u nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama, poput londonskih Ledbury, City Social i Social n5.

Nakon povratka iz Engleske, radio je u cijenjenom dubrovačkom 360, nakon čega je postao glavni chef u popularnom zagrebačkom restoranu Barbieri’s. Na Matijin trenutni rukopis kao chef-a velik utjecaj ima upravo skandinavski stil kuhanja, čije su karakteristike funkcionalnost, čiste linije, besprijekorna izrada i nenametljiva elegancija te naravno, iznimna kvaliteta i sezonalnost namirnica. „Inspiracija mi je svježina i prvoklasna namirnica Kvarnera. Pošto sam kuhao većinom samo u kontinentalnoj kuhinji, ovo je za mene novi izazov i priča. Želio sam napraviti meni koji je zastupljen kvarnerskim namirnicama, koje su tehnički i vizualno pripremljene na urbani i moderan način.“ – izjavio je chef Pavlic.


Matija vješto i s lakoćom spaja naizgled nespojive namirnice, kreirajući pritom ambiciozna i uzbudljiva jela. Svježi kvarnerski škampi, perjanica kvarnerske gastronomije, na Matijinom tanjuru sljubili su se s bosiljkom, rajčicom, origanom, trešnjom, sourdough tostom i prahom od glavom škampi, dok svježa jadranska tuna nosi okus mora s daškom Azije, što su savršeno naglasili krastavci, ljutika, chilli, rotkvica, limeta, korijander i menta.



Ljubitelje tatarskog bifteka nesumnjivo će oduševiti pomalo neobičan spoj beef tartara, hrskavog čipsa od čičoke, dimljene koštane srži, vlasca, ljutike, ulja od divljeg samoniklog bilja i sourdough tosta. Nježna janjeća rebarca idealno će nadopuniti prilog od mrkve, ružmarina, lista kapara i lovora, pinjoli i crne masline, dok biftek s Matijinim potpisom dolazi s aromatičnim svježim tartufima, kraljevskim bukovačama, celerom, prahom od vrganja i mesnim jusom. U svim ovim specijalitetima gosti mogu uživati na terasi na gornjem katu, iznad plaže, uz času dobro ohlađenog vina, i pogled na zalazak sunca, koji je ovdje uistinu spektakularan.
Vinska karta sastoji se od nekoliko desetaka etiketa, isključivo iz Hrvatske. Za wine pairing zadužen je Nikola Migac, vrsni sommelier s bogatim iskustvom u vrhunskim austrijskim i hrvatskim restoranima. Za vrele ljetne dane i večeri savršeno osvježenje predstavljaju kokteli, koji su u Sabbiji dovedeni na stepenicu više, a izdvajaju se Mr. Smith (tequila blanco/teranino/granny smith jabuka/grejp), Bugs Bunny (Scapegrace gin/sok mrkve/sok naranče/Khalua/karamela/prah od rajčice i mrkve), Cherry Lou (Oaked rum/khalua/kompot od višnje), Herbal Infusion (Gin mare/pelinkovac Antique/lavanda/kamilica/limun/pjena od kamilice) i Sweet Lady (Vodka/sok naranče/sok ananasa/sok granny smith jabuke/lubenica/mango/limeta/menta).
U prizemlju se nalaze Sabbia Dolce, slatki dio restorana s odličnim sladoledom, desertima, vaflima, svježim voćnim sokovim i smoothie-jima i Sabbia Street food & pizza, gdje se može nešto fino i slasno nakratko prigristi nakon kupanja. Tu je još Sabbia Cocktail & lounge, idealan za izležavanje uz dobar koktel i lounge muziku, dok je Sabbia Night popularno okupljalište mladih, namijenjen za noćne izlaske, s raznim gostovanjima poznatih DJ-eva. Ljeto je ovog tjedna i službeno započelo, donijevši sa sobom onu posebnu feel good vibru i bezbrižan duh. A upravo to, uz vrhunsku gastronomsku ponudu i osvježen ljetni meni, očekuje vas u Restaurant & lounge baru Sabbia.
Fotografije: Ana Bilogrević