Swipe lijevo, swipe desno, swipe lijevo, lijevo, lijevo, swipe desno, desno… Ne, ne radi se o još jednoj jutarnjoj tjelovježbi, radi se o današnjem načinu dejtanja

Većini je sigurno poznata Tinder aplikacija i nepresušni izbor potencijalnih partnera na njoj, u kojem god obliku taj odnos zamišljate: “jedna kava” odnos, “avantura za jednu noć” odnos, “10 minuta i neplanirana obveza koja je iskrsnula i pobjegli ste glavom bez obzira” odnos, “srodna duša” odnos, “družimo se dok nam odgovara” odnos… Kako god vaša potraga izgledala, vrlo vjerojatno je da ćete tamo naći osobu koja razmišlja poput vas. Ta raznolikost opcija je odlična stvar, međutim, za one koji streme samo jednom tipu odnosa, romantičnom i dugoročnom odnosu, takve aplikacije i web-stranice vrlo često uzimaju jako puno vremena, a “s druge strane stola” čeka ih osoba koja u startu nije imala niti približno slične namjere… Niša koja je samo čekala rješenje, koje je došlo u formi aplikacije Once.

KVALITETA VS. KVANTITETA

“Veliki sam pobornik toga da bi nam tehnologija trebala štedjeti vrijeme, a ne tratiti ga”, započeo je razgovor s nama osnivač i idejni začetnik nove aplikacije Once koja osvaja europsko tržište, Jean Meyer. “U posljednjih 10 godina, aplikacije za dejtanje riješile su jedan golemi problem u modernom dejtanju – izbor. Ipak, dejtanje je i dalje igra kvantitete gdje se od korisnika očekuje da swipeaju kroz stotine potencijalnih partnera u nadi da će pronaći jednu osobu koja im odgovara, a kamoli da se radi o osobi koja je partner iz snova. To je razlog zašto sam napravio aplikaciju Once”, rekao nam je Jean. CEO i idejni začetnik ove aplikacije inače je inženjer i poduzetnik koji je suosnovao svoju prvu web-stranicu za pronalaženje partnera nakon što je završio MBA na Columbiji, što bi značilo da je u ovoj “dejting igri” gotovo 10 godina!

Aplikacija Once napravljena je kao sušta suprotnost bezbrojnim opcijama na Tinderu. (P.S. Jeste li znali da milenijci u prosjeku potroše čak 10 sati tjedno na dejting aplikacijama?!) “Once vam predloži jednu osobu dnevno koju izaberemo i ponudimo prema vašim preferencijama. Simultano, toj osobi ste i vi predloženi kao potencijalni partner sljedeća 24 sata. Zatim, i vi i ta osoba imate to vrijeme kako biste promislili hoćete li se spojiti. To je zapravo nova paradigma u industriji koju smo nazvali “slow dating movement” (pokret sporog dejtanja). Druge aplikacije mogu vam uzeti sate vremen kako biste dobili par milisekundi tuđe pozornosti. Ova aplikacija uzme vam par minuta dnevno, a imate 24-satnu pozornost druge osobe.”

Dok su se druge aplikacije posvetile tome da vam ponude što više opcija kako biste zadovoljili baš svaku vašu potrebu za odnosom, Once je namijenjen samo onima koji su u potrazi za nečim dugoročnim. Potreba za istim je potpuna jasna, i sama sam okružena s puno prijatelja i prijateljica koji su u fazi života kada ih ne zanimaju kratkoročni odnosi, nego žele s nekime ostvariti dublju i dugoročnu povezanost, a zbog užurbanog vremena u kojemu živimo, nemaju vremena pronaći takvu osobu dosadašnjim načinima poput izlazaka, zajedničkih druženja, različitim sportskim aktivnostima… Ukratko, u slobodno vrijeme; kojeg, nažalost, imamo sve manje. Naravno, nije imperativ biti u vezi, ali ima nešto u nama što nas vuče u potragu za ljubavlju – što god ona bila i u kojem god obliku dolazila. Zato me ne čudi što moji singl prijatelji i prijateljice, sve odreda pametni, sposobni, uspješni, samodostatni, žele imati “onog nekog” pokraj sebe s kojim će dijeliti svoju svakodnevicu, planove, ciljeve, sretne i tužne trenutke. Pokušali su ih pronaći na mnoge načine, a aplikacije za dejtanje su jedan od njih. Međutim, mnogi od njih su ih isprobali i jednostavno, to nije bilo to. Na Tinderu su se razočarali količinom onih koji nisu u potrazi za ozbiljnom vezom, na web-stranicama količinom par generacija starijih osoba…

“Shvatili smo da na tržištu nema aplikacija za dejtanje koje adresiraju “ozbiljno dejtanje”. Zato smo napravili Once, na koji nema smisla ići ako vas zanima neobavezno nalaženje jer dobivate samo jedan “match” dnevno”, dodao je Jean. “Mislim da smo pronašli tajni recept za pronalaženje srodnih duša putem aplikacija.”

Što mislite o ovakvim aplikacijama i kakva su vaša iskustva? Pišite nam na grazia@mediatop.hr