Nastavno na valu putovanja koje karakterizira izoliranost, a koje nam je donijela covid-19 era, niču mnoga održiva i izdvojena zdanja. Nama je posebno zapela za oko Casa Etérea koja se nalazi u meksičkim planinama, a koja pruža gostima slobodu da se povežu s prirodom. Razgovarali smo s dizajnerom iza nje, Prashant Ashokom

Usred šume mesquite stabala, nalazi se ova izolirana kuća za odmor s reflektirajućim panelima. Zbog njih se čini kao sastavni dio pejzaža ugaslog vukana Palo Huérfano, a koji se nalazi svega 20 minuta od gradića pod zaštitom UNESCO-a, San Miguel de Allende.

Napravljena kao skrovište od užurbanog života, od strane singapurskog autora i dizajnera, Prashanta Ashoke koji već neko vrijeme živi u Meksiku, Casa Etérea je jedinstvena kuća za odmor koja dopušta neomentano i harmonijsko uživanje u prirodi. 

Ovaj miks instalacijske umjetnosti i kolibe, ima reflektirajuće panele koji kući dopuštaju tranziciju s godišnjim dobima. “Teško je reći gdje staje vizura kuće a gdje pejzaža. Htio sam tu igru svjetla i dubina kako bi postigao divljenje prirodi, i da si postavimo pitanje o našoj ulozi u očuvanju ekosustava”, rekao nam je dizajner Prashant Ashoka.

U kontekstu ideje održivosti, Prashant je stremio 100%. Pazilo se i na to da su ogledala-paneli bird-friendly, “Na ogledalima je dodatni UV sloj kako bi ptice mogle vidjete panele, dok ostaju reflektirajuća ljudskom oku.” kaže Prashant.

Kuća je jedno s prirodom, od temelja, “Temelji kuće su u potpunosti napravljeni od kamenja koja su nađeni u okruženje prirode, a sva energija dolazi od solarnih panela i prikupljene kišnice. Ideja mi je bila kreirati “kazalište prirode” u kojem gosti mogu u cijelosti uživati u onome što planina nudi” objašnjava nam Ashoka “zato i je održivost u prvom planu, tako jedino možemo imamo kompletnu integraciju i postati jedno s okolišem”

flash!

Ako si želite upisati posjet ovoj kući na svoju to-do listu putovanja, za sva pitanja se možete javiti putem Instagram profila. Noćenje je 358 dolara, s minimum dvije noći.

Cijeli intervju s dizajnerom mogli ste pročitati u tiskanom izdanju časopisa Grazia no. 260.