Redatelj Denis Villeneuve svojom posljednjom filmskom adaptacijom romana Franka Herberta iz 1965., priuštio je svim SF fanovima (ali i ne samo njima) pravu vizualnu poslasticu.

I to je jučer nagradila američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) s čak šest Oscara, koliko je film „Dina“ osvojio (listu dobitnika pogledajte ovdje). Naime, ova SF priča prati Paula Atreidesa iz kuće Atreides, sjajnog i nadarenog mladića rođenog za velike stvari, koji mora otputovati na najopasniji planet u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje obitelj i svog naroda. Radnja se odvija na pustinjskom planetu s pješčanim krajolicima i nevjerojatnim stjenovitim strukturama koje izgledaju čudesno. I baš to je jedan od najvažnijih detalja filma, a produkcijski tim je stvarnu lokaciju za te prizore pronašao u pustinji Wadi Rum u Jordanu. Ako se uputite tamo, imat ćete prilike doživjeti svoj vlastiti SF svijet, a to je potvrdio i glavni glumac Timothee Chalamet dok je snimajući film na svom IG profilu objavio kako je lokacija definitivno pridonijela potpunoj transformaciji filma.

wadi rum jordan

wadi rum jordan

Ova stvarna pustinja, koja je ujedno i lokalitet pod zaštitom UNESCO-a, poslužila je kao idealna lokacija za snimanje zahvaljujući obilju surove, nestvarne ljepote. Odaberete li Jordan kao svoju destinaciju za putovanje, imat ćete prilike istražiti crvene stijene i pustinjske krajolike kroz planinarenje, penjanje ili čak jahanje deva. Također, Wadi Rum je moguće obići i džipom kojim je lakše doći do svih atraktivnih mjesta u pustinji.

wadi rum jordan

I film “Dina” nije jedini koji je svoju radnju smjestio u ovaj dio svijeta. Wadi Rum poslužio je kao još jedna slavna scenografija, a radi se o kultnom filmu „Lawrence od Arabije“ iz 1962. godine. Ovo klasično djelo nagrađeno je s 10 Oscara i smatra se jednim ood najboljih filmskih ostvarenja ikada. Film prati T. E. Lawrencea, britanskog poručnika koji se odluči pobuniti protiv zapovijedi nadređenih i kreće na epsko putovanje preko pustinje kako bi se pridružio arapskim plemenima protiv turskih invazijskih snaga, uspješno izvodeći ono što je postalo poznato kao Arapski ustanak. Film je svojevremeno postao toliki hit da je potaknuo brojne putnike na putovanje u Jordan. I stvarni je Lawrence proveo puno vremena u Jordanu, a posebno u Wadi Rumu, koji je nazvao “ogromnim, odjekujućim i bogolikim”.

wadi rum jordan

Još jedan noviji uradak odlučio je radnju smjestiti u u pustinju Wadi Rum, a radi se o filmu „Marsovac“. U ovom tihom, ali uvjerljivom filmu, Matt Damon glumi astronauta Marka Watneyja, koji se slučajno odvoji od svog tima i ostaje napušten na Marsu. Watney je odlučan preživjeti u neplodnom krajoliku Marsa – zapravo pustinji Wadi Rum – koji je neprijateljski nastrojen prema poljoprivredi. Većina filma odvija se u pustoj, usamljenoj, jezivoj tišini prazne pustinje. Postoji čak i službeni obilazak inspiriran filmom koji posjetitelji Wadi Ruma mogu uplatiti ako žele iskusiti “osjećaj izolacije i golemost krajolika u Wadi Rumu i na Marsu”. Stoga, ako vas iakda put odvede u Jordan, obavezno isplanirajte obilazak ove nestvarne SF pustinje.

wadi rum jordan

Prijedlog gdje možete odsjesti: Hasan Zawaideh Camp

Ovaj pustinjski kamp je smješten među Wadi Ruma, a nudi privatne i zajedničke šatore u beduinskom stilu, ukrašene raskošnim tepisima i šarenim tapiserijama. Kako bi istražili jordansku pustinju, gosti se mogu pridružiti različitim aktivnostima koje organizira objekt, uključujući obilazak džipovima i na devama tijekom kojeg se mogu diviti Sedam stupova mudrosti ili se pridružiti posebnom obilasku koji prati put Lawrencea od Arabije za vrijeme invazije Aqabe. Nakon dana provedenog u istraživanju gosti se mogu okupiti oko logorske vatre i uživati u kušanju autentičnih, svježe pripremljenih beduinskih jela.

wadi rum jordan

wadi rum jordan

wadi rum jordan

Foto: Getty Images, screenshot, Facebook Dune Movie