Povjesničarka umjetnosti Laurence des Cars želi privući mlade ljude u najposjećeniji svjetski muzej i usredotočiti se na suvremene teme. Dobiva li Louvre novo ruho?

Slavni pariški muzej Louvre nakon 228 godina postojanja dobiva ženu na poziciji ravnateljice! Da, nismo zabunom dodali neku brojku. Prema pisanju Guardiana, Laurence des Cars (54), koja je prethodno vodila Musée d’Orsay i L’Orangerie te im 2019. priskrbila rekordan broj posjetitelja, preuzet će novu dužnost u rujnu 2021. godine.

Des Cars je priznala da joj je srce snažno lupalo kada ju je nazvala ministrica kulture Roselyne Bachelot da joj saopći vijest. “Bio je to radostan i emotivan trenutak za mene. Nikad neću zaboraviti taj poziv,” izjavila je za France Inter.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Musée du Louvre (@museelouvre)

Njezina sreća može se objasniti i brojkama. Des Cars je najznačajnije žensko imenovanje za voditeljicu francuskog muzeja, a oko 67 % nacionalnih muzeja u Francuskoj vode žene, prema ministarstvu kulture, što je značajan porast od čak 27 % u odnosu na 2019. godinu.

Nova ravnateljica Louvrea poznata je po zagovaranju vraćanja umjetnina koje su nacisti ukrali za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i po programima usmjerenima mlađoj publici.

“Želim da razmislimo o tome što smatramo ‘univerzalnim muzejom’. To je etiketa koju pripisujemo Louvreu, no ona nije sasvim točna.”

“Muzeji bi trebali biti univerzalni, i to je ono što me zanima,” izjavila je des Cars. Alternativni kandidat za predsjednika Louvrea bio je sadašnji voditelj muzeja Jean-Luc Martinez, koji se kandidirao za treći mandat. Martineza su u ožujku javno ocrnili kritičari koji su ga optužili da je muzej pretvorio u, kako su tvrdili, prenatrpanu turističku zamku koja se brine više za Instagram i imidž brenda nego za umjetnost.

Louvre kao turistička zamka

Iako pohvaljuju odluku o digitalizaciji zbirke, oštro su kritizirali partnerstva s brendovima kao što su Dior, Cartier i Swatch, kao i odluku da se galerija ustupi za snimanje Netflixovog hita “Lupin” te glazbenog videa “Apeshit” Beyoncé & Jay Z-a, a nije pomogao niti koncert Davida Guette.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Guetta (@davidguetta)

Sve to i još koješta mu je presudilo, i čini se da su odlučili okrenuti se u drugome smjeru koji ne mora nužno biti sinonim za “staromodnost”. Već dapače, da mu se vrati stari sjaj. Da je de Cars dobra odluka, potvrđuju i njezine prve izjave, kao i prethodan rad u muzeju d’Orsay gdje je bila hvaljena za inovativne odluke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Musée d’Orsay (@museeorsay)

“Louvre može biti potpuno suvremen, može se otvoriti prema današnjem svijetu dok nam govori o prošlosti, dajući važnost sadašnjosti kroz sjaj prošlosti. Treba nam vremena, treba nam perspektiva. Svi pomalo gubimo smjer. Mislim da Louvre ima puno toga za reći i mladim ljudima koji će biti u mome fokusu kao predsjednice Louvrea.” Neovisno o tome što ste mislili o dosadašnjoj prisutnosti Louvrea u popularnoj glazbi i na ekranima, sigurno veseli vidjeti budućnost ovog svjetskog muzeja!

Foto: Unsplash