Na svom službenom Facebook profilu (ovdje) humanitarka Anja Ringgren Lovén danas je objavila sjećanje na datum kada je proglašena najinspirativnijom osobom godine. Tada je pretekla Baracka Obamu, Dalai Lamu i Papu, a sve zbog fotografije koja je te 2016. godine brzinom munje obišla svijet i postala viralnom.

Tog 30. siječnja 2016. Anja je sa svojim suprugom bila u Africi, u misiji spašavanja djece koju su vlastiti roditelji napustili zbog primitivnog vjerovanja u dječje ‘vještičarenje’. Kao suosnivačica organizacije pod imenom ACAEDF (African Children’s Aid Education and Development Foundation) Anja se tada nalazila u Nigeriji kada je na cesti, u jednom malom selu, pronašla dječačića kojeg su roditelji odbacili i napustili vjerujući kako je dijete-vještica. Dječačić je tada bio na rubu smrti, a fotografiju na kojoj mu daje vode podijelila je na svom Facebook profilu kako bi podigla svijest o ovom ozbiljnom problemu s kojim se suočavaju mnoga djeca u Nigeriji. Istraživanje iz 2009. godine je pokazalo kako je u deset godina oko 15.000 djece optuženo za ‘vještičarenje’ te su završili u najgorim mukama.

Facebook Anja Ringgren Lovén

Fotografija je i kratkom roku obišla vijest, a priča je postala viralna. O humanitarnom radu ove hrabre Dankinje pisali su gotovo svi mediji, a krajem 2016. godine proglašena je i najinspirativnijom osobom godine. Dječaka je nazvala Hope (Nada), a upravo je on postao simbol nade u rješavanju ovog problema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anja Ringgren Lovén (@landofhope)

Anja je kasnije osnovala još jednu organizaciju za pomoć pod imenom Land of Hope te se naravno nastavila sve do danas baviti humanitarnim radom i pomaganjem, školovanjem i zbrinjavanjem djece u Africi. Tako je i Hope završio u dobrim rukama te se danas školuje i zdrav je dječak. S obzirom na lavinu pozitivnih komentara te promjena koje su se zakotrljale u tom smjeru, vrijedi se podsjetiti na rad velike humanitarke Anje Ringgren Lovén.

 

Foto: Facebook Anja Ringgren Lovén