Pred svima nama je proljeće – a to znači da se vraćamo u užurbanu svakodnevicu prepunu obveza u kojoj nam ne ostaje nimalo vremena za sebe. Pronađite ga uz ovaj mali tečaj time managementa

Istraživanja pokazuju da smo danas, više nego ikad, u stalnoj stisci s vremenom. Trčimo kroz dan kao da smo Olimpijci na sprint stazi, a na kraju dana ispunjenog obvezama nestala je svaka minuta u kojoj bismo se mogli posvetiti nečemu što uistinu volimo. Kako vi stojite s tim? I jeste li spremni malo poraditi na time managementu? Prolistali smo knjigu Laure Vanderkam “168 sati: imate više vremena nego što mislite” i doznali da je možda ono što nam u danu više nedostaje energija, nego vrijeme. Nazovimo to vremenskom jednadžbom – u danu imamo 24 sata i ništa tu ne možemo napraviti, ali ako krenemo od toga da način na koji koristimo vrijeme ovisi o tome kakva je naša energija, u danu će vam ostati onih par dragocjenih sati za sebe i ono što volite. Kako to zapravo funkcionira?

1 Pratite svoje vrijeme

Malo nas točno zna na što potroši sve svoje vrijeme u danu. Znamo nabrojati da radimo, putujemo na posao, gledamo TV, kuhamo, jedemo i spavamo… No, da biste raspolagali s više sati u danu, potrebno je točno znati na što ih trošite. Kako se to radi? Najbolje je da skinete neku aplikaciju, poput RescueTime, a danas, vjerujte, takvih ima bezbroj. Konkretno, ova mjeri gdje ste sve potrošili (izgubili?!) svaku sekundu dok ste bili online. Svaki tjedan ćete dobiti iscrpno izvješće da vidite koliko ste, recimo, bili na Facebooku, koliko ste stvarno radili na računalu, a koliko ste vremena potrošili razgovarajući na mobitel ili na chatanje. A onda morate identificirati gdje ste korisno utrošili vrijeme, a gdje ste ga rasipali bezveze. O, da, pripremite se da ćete se suočiti s tim kako je netko ili nešto zabilježio koliko ste sati proveli gledajući isječke s mačićima na YouTubeu. Kad shvatite koliko vremena trošite uzalud, shvatit ćete i da zapravo u danu imate više vremena i pametnije ćete ga iskoristiti.

2 Postavite razumne ciljeve

Napravite svoju to do listu – i neka bude razumna. Često mislimo da u danu možemo obaviti više toga nego što to doista možemo, pa si zadajemo svu silu zadataka – a onda nas, kad shvatimo da nećemo sve stići, preplavi frustracija i ljutnja. Ne treba vam to, vidjeli ste da je dobra energija važna kako biste što bolje iskoristili svoje vrijeme. Zato neka na vašoj to do listi bude najviše pet zadataka po danu, a zatim ih ispišite po prioritetima – i uz svaki zadatak upišite vrijeme koje vam je potrebno da ga obavite. Ovako ćete vidjeti hoćete li stvarno sve uspjeti stići, a s ovako realno postavljenim ciljevima i dobrom organizacijom, dobit ćete i više vremena, i više energije.

3 Ne odgađajte

Ah, odgađanje – najveći neprijatelj time managementa i najveći ubojica dobre energije. A to vrijedi i čak kad zadatak koji ste si odredili napraviti zamijenite nekim drugim korisnim. Recimo da ste odlučili platiti sve račune, ali vam se nekako ne da, pa ste krenuli pospremiti dnevnu sobu. Dakako da je bolje pospremiti sobu nego igrati Pokémon Go, ali to vam svejedno neće vratiti potrošeno vrijeme. Najbolji lijek za odgađanje? Učinite to što se naumili, i učinite to odmah. Jednom kad započnete, neće vam se činiti toliko teško kao prije i vjerojatnije je da ćete započeto i dovršiti. A onda vam preostaje osjećaj olakšanja, zadovoljstva i slobodno vrijeme da s njim učinite što vas je volja – bilo da želite pospremiti tu sobu, ili još bolje, dogovorite se za kavu s prijateljicom, ili si pripremite toplu kupku i čašu vina.

4 Naučite reći ne

Drugima, ali i sebi. Ne, draga prijateljice, ne mogu treći put u dva dana raspravljati bi li tebi bilo bolje otići na mikrodermoabraziju lica, ili kupiti skupi serum s vitaminom C. Ne, neću sada opet gledati reprizu “Seksa i grada”, nego ću otići trčati po parku. Možete li ovo? Ne možete? Onda evo malo motivacije – ako kažete NE stvarima koje vam nisu toliko važne, moći ćete reći DA onome što vam je uistinu prioritet.

5 Obavljajte jednu po jednu stvar

Istina, žene su stručnjaci za multitasking, ali multitasking je veliki gutač energije. Što više zadataka pokušavate obaviti u isto vrijeme, to ćete biti iscrpljeniji, jer je to prevelik izazov za mozak. Ako baš morate obaviti nekoliko stvari u kratkom roku, učinite to na ovaj način: odvojite za svaku posebno 20 minuta. Tako ćete biti puno fokusiraniji, a time i učinkovitiji, pa će vam trebati manje vremena, a nećete se osjećati iscrpljeno, te će vam ostati i više energije za druge aktivnosti.

6 Osvijestite kada imate najviše a kada najmanje energije u danu

Svatko od nas ima svoje vrhunce i padove energije u danu, a za većinu ljudi vrijedi to da imaju najviše energije između 9 sati ujutro i 14 sati. Ako je to i s vama slučaj, pokušajte obaviti najizazovnije zadatke u tom periodu. Ako ipak nešto morate obavljati u razdobljima kad vam manjka energije, pomozite si. Uzmite kratku pauzu, gricnite nešto, prošećite par minuta. Sve će vam ovo dati malu dozu energije kojom ćete lakše obaviti ono što je neodgodivo.