Christo Vladimirov Javacheff jedan je od onih umjetnika koji ne ostaje nezapažen, a svijet će ga pamtiti po nevjerojatnim glomaznim instalacijama koje su se najljepše mogle vidjeti iz zraka.

Christo Vladimirov Javacheff bugarski je umjetnik koji je od šezdesetih godina djelovao iz New Yorka. Njegova djela, poput omatanja Reichstaga u Berlinu 1995. i The Floating Piers, plutajuća platforma u Italiji te Surrounded Islands na Floridi bila su jedna od onih koja oduzimaju dah. Od kada je upoznao svoju suprugu u Parizu, Jeanne-Claude, djelovali su kao umjetnički dvojac, a zanimljivo je kako su njeno ime dodali tek 1994., do tada je sva umjetnička djela potpisivao on. Bili su rođeni na isti dan, a Jeanne Claude preminula je 2009. godine.

Njihova djela ostavila su upečatljiv trag, a oni koji su im imali prilike svjedočiti itekako će vam reći da su ostavila dojam. U nastavku se prisjećamo najpoznatijih.

View this post on Instagram

Reichstag Empaquetado / Wrapped Reichstag Data: 1995 Artistas: : Christo and Jeanne-Claude (Christo Vladimirov Javacheff, 1935-2020 ; Jeanne-Claude Marie Denat, 1935-2009) Localización: Berlín, Alemaña Foto: Wolfgang Volz (https://christojeanneclaude.net/projects/wrapped-reichstag ) Onte morreu o artista búlgaro Christo Vladimirov Javacheff, Christo. Christo e Jeanne- Claude, a súa muller, foron famosos polas súas intervencións urbanas e de land art, como envolver o Reichstag ou o Pont-Neuf de París. #bibetsac #christoandjeanneclaude #christovladimirovjavacheff #christo #jeanneclaude #jeanneclaudemariedenat #intervencionsurbanas #installationart #instalacionesartisticas #instalacionsartisticas #wolfgangvolz #wolfgangvolzphotographer #wolfgangvolzfotografo

A post shared by Biblioteca ETSAC (@biblioetsac_udc) on

Foto: Getty Images, Instagram