Kada govorimo o američkom obrazovnom sustavu jedan je pojam iznimno važan, a nosi ime “Ivy League”. U našem hrvatskom prijevodu naći ćete ga kao “Liga bršljana”, a ona okuplja osam elitnih američkih fakulteta koja uključuju Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale, Columbia i University of Pennsylvania.

Zajedno čine športsko i društveno udruženje prestižnih privatnih američkih sveučilišta sa sjeveroistoka zemlje koje ulaz u petnaestak najuspješnijih škola u svijetu u koje je također vrlo zahtjevno upasti. Dobra vijest u ovoj cijeloj priči jest ta što su svi spomenuti fakulteti objavili besplatne online tečajeve u sklopu različitih online platformi. Tečajevi su poznati pod imenom MOOC – Massive Open Online Courses.

Dosad je objavljeno petstotinjak tečajeva od kojih je oko 450 još uvijek aktivno. Neki su određeni datumima dok vrijeme i brzinu učenja kod nekih drugih kreirate sami. Po završetku tečaja moguće je za određenu cijenu kupiti i certifikat. Putem platforme www.classcentral.com možete pogledati o kojima se točno radi, a podijeljeni su u kategorije: informatičke znanosti, ekonomija, humanističke znanosti, baze podataka, osobni razvoj, umjetnost i dizajn, programiranje, zdravlje i medicina, inženjering, matematika, znanosti, društvene znanosti, edukacija i prosvjeta. Na ovoj poveznici pronađite detaljnu ponudu tečajeva i saznajte načine kako se možete prijaviti. Iskoristite pametno ovo vrijeme samoizolacije, bit će vam drago kasnije!

Foto: Getty Images, Unsplash