Kako se bližimo kraju godine, popis novih studijskih izdanja sve je duži, kao i interesantniji.

Brojni svjetski glazbenici iz mjeseca u mjesec objavljuju nove albume te nas ujedno pripremaju i na svoje svjetske turneje, na koje će se mnogi od njih uputiti sljedeće godine.

U našoj mjesečnoj rubrici Grazia #PressPlay donosimo vam još jedan pregled interesantnih albuma koji su objavljeni u aktualnom mjesecu i koji se rado vrte u našim sluškama i zvučnicima. Pridružite nam se u preslušavanju.

Ed Sheeran: Equals

Britanski glazbenik i miljenik svjetske publike, Ed Sheeran, objavio je iščekivani četvrti studijski album, s kojeg smo do sada kao singlove slušali “Bad Habits”, “Shivers” i “Visiting Hours”. Novo izdanje nam donosi ukupno 14 pjesama, a kako je otkrio u nekolicini intervjua, inspirirane su njegovim brakom, rođenjem kćerke i gubitkom bliskog prijatelja. Povodom objave novog albuma, Sheeran će se uputiti i na veliku svjetsku turneju, u sklopu koje će sljedeće godine nastupiti i u našoj blizini; 1. i 2. rujna održat će čak dva koncerta u Beču.

Lana Del Rey: Blue Banisters

Kraljica pop melankolije, Lana Del Rey, objavila je ovog mjeseca novi studijski album “Blue Banisters”, što joj je ujedno i drugo ovogodišnje studijsko izdanje te nasljeđuje “Chemtrails over the Country Club” album objavljen u ožujku. Na novom izdanje nalazi se ukupno 15 novih pjesama, što uključuje i najavni singl “Arcadia”, te donosi i producentske suradnje s imenima kao što su Zach Dawes, Mike Dean, Dean Reid i Gabe Simon. Kako opisuju u recenziji za Pitchfork, novi album predstavlja opsežan pregled njenog talenta kao autorice, koji je ovom prigodom lišen estetskih granica koje često postavlja oko svog rada.

Duran Duran: Future Past

New-wave ikone Duran Duran objavile su svoj čak petnaesti studijski album u karijeri, a na novo izdanje fanovi su strpljivo čekali šest godina. Album “Future Past” donosi interesantne suradnje s glazbenicama Tove Lo i Ivorian Doll, japanskim rock bendom Chai te američkim pijanistom Mikeom Garsonom, a pažnju svakako plijeni i činjenica kako su u produkciji izdanja sudjelovali Mark Ronson, Giorgio Moroder i Erol Alkan.

Coldplay: Music of the Spheres

Britanska skupina Coldplay ovog je mjeseca objavila konceptualni album “Music of the Spheres”, inspiriran temom svemira. Kako je otkrio frontmen i autor Chris Martin, tema za album bila je potaknuta pitanjem ‘kakve bih glazbenike pronašao diljem svemira’, nakon što je u filmu Star Wars ugledao fiktivni bend Mos Eisley. Za Coldplay ovo je deveti studijski albuma u diskografiji benda, a za njegovu produkciju zaslužan je Max Martin, dok se kao gostujuća imena u pjesmama pojavljuju Selena Gomez, We Are King, Jacob Collier i BTS.

FINNEAS: Optimist

Najpoznatiji po svom producentskom i autorskom radu sa sestrom Billie Eilish, ovom prigodom FINNEAS predstavlja svoje debitantsko studijsko izdanje “Optimist”. Kritika i fanovi oduševljeni su produkcijom izdanja (što nas ne iznenađuje), tematikom pjesama koje oslikavaju život njegove generacije, ali i njega kao privilegiranog individualca u društvu, kao i konceptom u kojem uspješno spaja raznolike glazbene utjecaje – od pop, grunge i rock žanrova, pa do klasike.

James Blake: Friends That Break Your Heart

Na svom petom po redu studijskom albumu, britanski kantautor i glazbenik James Blake donosi nam još jedan unikatan spoj glazbe i emocije, prožet intimnom introspekcijom i inovativnom produkcijom. Kako i naziv otkriva, James Blake se na ovom izdanju bavi međuljudskim odnosima, prije svega intimom prijateljstava i emocijama koje nas spajaju ili udaljavaju.

Naslovna fotografija: Getty Images