Za sve one koji i ljeti žele ostati aktivni postoje određene aktivnosti koje s lakoćom možete uklopiti u opušteniji režim. Preskakanje vijače jedna je od tih opcija, a ujedno je i vrlo jednostavna i zabavna. Ova vrsta kardio vježbi značajno poboljšava rad srca i pluća, povećava kondiciju i smanjuje rizik od srčanih bolesti, a uz to – preskakanje vijače izuzetno je učinkovito u sagorijevanju kalorija!

Naime, samo 30 minuta preskakanja može sagorjeti između 200 i 300 kalorija, što je idealno za mršavljenje i održavanje zdrave tjelesne težine. Također, redovito preskakanje vijače poboljšava koordinaciju i ravnotežu, jača kosti i smanjuje stres povećanjem razine serotonina.

Ova aktivnost zahtijeva koordinaciju ruku i nogu te pomaže u poboljšanju motorike i ravnoteže. Preskakanje vijače također jača kosti jer podrazumijeva opterećenje, čime se povećava mineralna gustoća kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.

Međutim, kako biste maksimalno iskoristili prednosti preskakanja vijače, preporučuje se korištenje prave tehnike i odabir odgovarajuće vijače, odnosno vijača mora odgovarati vašoj visini te stajanjem na sredini vijače, ručke bi trebale dosezati vaše pazuhe. Nadalje, vježbanje na površinama koje apsorbiraju udarce, poput drvenih podova ili gumenih prostirki, može pomoći u zaštiti zglobova. Isto tako, važno je i držati koljena lagano savijena te “slijetati” na jastučiće stopala kako biste smanjili opterećenje na zglobovima.

Ideje za vježbe s vijačom:

Klasični skokovi

Osnovni skokovi temelj su preskakanja vijače – držeći noge zajedno, lagano poskakujte dok vijača prolazi ispod vaših stopala. Ova vježba pomaže u izgradnji osnovne izdržljivosti i koordinacije te je idealna za početnike i priprema vas za složenije vježbe.

Jump Rope Jacks

Jump Rope Jacks kombiniraju klasične skokove s pokretima sličnim jumping jacks vježbi, gdje noge odvajate i spajate tijekom skokova. Ova vježba povećava intenzitet i angažira više mišićnih skupina.

Skokovi na jednoj nozi

Skokovi na jednoj nozi napredna su vježba koja poboljšava ravnotežu i koordinaciju. Naizmjenično skačite na jednoj nozi, a zatim na drugoj, držeći koljena lagano savijena da biste smanjili opterećenje na zglobovima.

Visoka koljena

Visoka koljena uključuju dodavanje skokova s visokim koljenima u vašu rutinu preskakanja vijače. Ova vježba povećava intenzitet i dodatno angažira trbušne mišiće, što pomaže u toniranju središnjeg dijela tijela.

Foto: YouTube, Unsplash, Pexels