Vjerujemo da nema osobe koja ne želi imati ravan trbuh, međutim, dolazak do željenog izgleda nerijetko i nije tako jednostavan kao što se na prvi pogled čini. Jedan od najvećih fitness problema upravo je povezan s trbuhom, odnosno činjenicom da rezultati katkad, unatoč trudu – izostaju.

To znači samo jedno – u nečemu griješite, a da bismo vam pomogli identificirati problem, naveli smo nekoliko uobičajenih razloga koji mogu biti razlog izostanka rezultata. Stoga, ako prepoznajete sebe u bilo kojem od njih, vrijeme je za promjenu vaših navika.

Prehrana

Prehrana je prvi i osnovni faktor u postizanju ravnog trbuha. Naime, ako vaša prehrana sadrži previše šećera, soli, prerađene hrane i zasićenih masnoća, to može dovesti do povećanja masnih naslaga oko struka bez obzira na količinu vježbanja. Stoga je ono što trebate činiti usredotočiti se na uravnoteženu i balansiranu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, proteinima, bjelančevinama i ugljikohidratima te želite li izgubiti masnoću s područja trbuha, biti u kalorijskom deficitu. No nemojte ići u ekstreme koji dovode do vraćanja i većeg broja kilograma, već s manjim deficitom dugoročno ostvarite održive rezultate i steknite nove prehrambene navike.

Previše tjelovježbe

Često se može čuti da je za ravan trbuh potrebno raditi na stotine trbušnjaka, no ovo je potpuno krivo. Ravan trbuh postiže se u kuhinji, a vježbanjem ga možete dodatno učvrstiti ili oblikovati. Ipak, postoje vježbe koje su učinkovitije od drugih u ciljanju abdominalne regije. Primjerice, aerobne vježbe poput trčanja i plivanja izvrsne su za sagorijevanje kalorija, ali možda neće biti dovoljno ciljane za trbušne mišiće. S druge strane, kombinacija kardiotreninga i vježbi snage sjajna su kombinacija koja će dati rezultate, ali niti u ovom slučaju ne pretjerujte jer svakodnevni trening (ako ste početnik) ne daje dovoljno vremena mišićima da se regeneriraju, stoga će trening od tri puta tjedno biti sasvim dovaljan.

Genetika

Još jedna bitna stavka je i genetika, posebice kod žena. Vaš genetski sastav igra ulogu u tome na kojim dijelovima vašeg tijela se skladišti masnoća, a neki ljudi prirodno skladište više masnoće oko trbuha. U takvim slučajevima, može biti teže postići potpuno ravan trbuh bez obzira na intenzitet vježbanja. No s uravnoteženom prehranom, to je moguće i u ovom slučaju.

Stres

Nikako ne smijemo zaboraviti na stres, boljku modernog doba. Kronični stres može dovesti do povećanja razine kortizola (hormona stresa) koji potiče tijelo na skladištenje masnoće, a posebno oko trbuha. U tom slučaju, upravljanje stresom i pronalaženje načina za njegovo smanjenje može pomoći u smanjenju abdominalne masnoće.

Nedostatak sna

Nedostatak sna također može utjecati na hormone koji reguliraju glad i apetit, što može dovesti do prejedanja i nakupljanja masnoće na trbuhu. Održavanjem redovitog rasporeda spavanja i osiguravanjem dovoljno sna tijekom noći riješit ćete ovaj problem.

Prevelika očekivanja u kratkom periodu

U ljudskoj je psihi da kad se na nešto odluče, požele rezultate preko noći. No kad je riječ o fizičkom izgledu, nema čarobnog štapića i zato je važno postaviti realna očekivanja. Tijelo svake osobe jedinstveno je i to znači da neki mogu vidjeti promjene brže od drugih. U konačnici, tempo je bitno prilagoditi sebi te biti zahvalan i na malim pomacima jer oni vode ka većim, konkretnim rezultatima.

Foto: Unsplash, Instagram / @camilacoelho