Početkom travnja na Netflix je stigao true-crime triler koji je osvojio publiku diljem svijeta. Serija je ostala među TOP 10 čitav tjedan, i tamo se svrstala među više od 10 zemalja, uključujući i Hrvatsku

Serija je već oborila rekorde gledanosti u Velikoj Britaniji kad je prvi put emitirana na BBC-u, što iznova potvrđuje da gledateljima privlače pažnju istiniti krimići. No, ono što seriju čini zanimljivom, osim stvarnih događaja, je vrlo spretno napisan scenarij i režija koja će vas prikovati za ekran. Ne odmaže ni neočekivan i kvalitetan glumački postav – Tahar Rahim kao Charles Sobhraj, Jenna Coleman, Billy Howle i Ellie Bamber.

Ako još niste pogledali ili pročitali radnju ove limitirane serije u osam nastavaka, “The Serpent” je nadahnut stvarnim događajima koji su se dogodili 1970-ih na “hipijevskom putu jugoistočne Azije”. Charles Sobhraj, Francuz koji se predstavljao kao trgovac draguljima, počinio je mnoštvo zločina ciljajući uglavnom backpackere, prevario ih i na kraju ubio žrtve za novac i putovnicu, a u tome je imao i pomagače, djevojku Marie-Andrée Leclerc i Ajay Chowdhury. Jedino u čemu je ovaj serijski ubojica više uživao od ubijanja jest to što uvijek može pobjeći iz bilo koje situacije, što ovu dramu čini još napetijom.

“The Serpent” se zapravo vrti oko toga kako su odlučni mladi diplomat u nizozemskom veleposlanstvu Herman Knippenberg i njegova supruga Angela pokušali privesti pravdi Sobhraja i njegove suučesnike. Koristeći vrlo zbunjujuću vremensku crtu, kreatori serije pretvaraju ove događaje u stvarno napet i neizvjestan triler.

Serija se prvi put emitirala ekskluzivno u Velikoj Britaniji s početkom Nove godine na BBC One. Kada je sredinom veljače završena osmodijelna drama, “The Serpent” je postala najpopularniji novi BBC-ov program, s 31 milijunom streamova u tom trenutku, a samo prva epizoda imala je vrtoglavu cifru od 9 milijuna gledatelja. Redatelja oveog uspješnog dramskog trilera, Piersa Wengera, brojke vesele, no ne čude i smatra da su “dokaz moći kazivanja manje poznate, ljudske strane priče iz stvarnog života i iznimna kreativnost tim.”

Serija ipak nije za one malo slabijeg želuca, jer postoje pojedine scene koje izazivaju neugodu – poput zvukova ljudi koji povraćaju. Za nestrpljivce, iako kreće kao “slow-burn” triler, dajte joj priliku. Već nakon početnih, nešto sporijih epizoda koje utvrđuju osobnost i serijske zločine koje su počinili Sobhraj i njegovi suučesnici, serija naglo doživljava obrat i opravdava svoju popularnost pametnim scenarijem temeljenim na istraživanjima i intervjuima preživjelih. Tko god ima problema s ovakvim žanrom jer se zna dogoditi neki oblik veličanja osoba koje su počinile grozne osobe – ovdje se toga ne morate bojati. Svaka preporuka!

Foto: Serpent Netflix