Japanski dizajner Issey Miyake, osnivač svoje istoimene modne marke, preminuo je u Tokiju u 84. godini nakon borbe s rakom jetre.

Issey Miyake, 22.4.1938 – 5.8.2022.

Miyake, koji je svoj dizajnerski studio osnovao 1970., preminuo je 5. kolovoza. Dizajner je najpoznatiji po svojim revolucionarnim skulpturalnim, tehničkim i plisiranim odjevnim predmetima iz svoje glavne marke i pod-etiketama uključujući Pleats Please, A-POC i Bao Bao. Prema izjavi Issey Miyake Group, Miyake je preminuo u bolnici u Tokiju okružen bliskim prijateljima i suradnicima nakon borbe s hepatocelularnim karcinomom, na žalist (pre)čestim tipom raka jetre.

Japanski modni dizajner, koji je rođen u Hirošimi 1938. godine, počeo se zanimati za dizajn nakon što je u svom rodnom gradu otkrio “Peace” i “West Peace Bridges” umjetnika i dizajnera Isamua Noguchija. Miyake je studirao na Odsjeku za grafički dizajn Sveučilišta Tama Art prije nego što je nakon diplome radio kao asistent u francuskim modnim kućama Guy Laroche i Givenchy. Osnovao je Miyake Design Studio 1970. godine, a tri godine kasnije počeo predstavljati svoje kolekcije u Parizu. Miyake je eksperimentirao s materijalim, manipulirao tkaninama i tehnikama kako bi razvio modne inovacije dok je koristio i oživljavao gotovo izgubljene tradicionalne proizvodne metode kako bi olakšao proizvodnju svojih odjevnih predmeta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ISSEY MIYAKE (@isseymiyakeofficial)

Nakon godina stvaranja dizajna koji oduzimaju dah na modnoj pisti, Miyake se povukao iz modne industrije 1997. Danas su robne marke koje postoje kao dio njegove istoimene grupacije još uvijek ogrezle u inovacijama i eksperimentima, debitirajući svake sezone s tehnikama izrade odjevnih predmeta koje mijenjaju pravila igre. Na primjer: u kolekciji jesen/zima 2022/23. godine, modna kuća je predstavila bodije s origami naborima, dugino pletivo i puf jakne s višestrukim patentnim zatvaračima. Miyakeov možda najpoznatiji klijent bio je Steve Jobs; dizajnirao je crnu polo majicu koju je osnivač Applea iz dana u dan nosio s trapericama. Snaga Miyakeovog krajnje preciznog i arhitektonskog pristupa dizajnu je u tome što su njegove kreacije bile neopisivo lagane, jednostavne i efektne.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ISSEY MIYAKE (@isseymiyakeofficial)

Fotografije:@isseymiyakeofficial