(Susan Hiller)

Rođena u Tallahasseeju, Susan Hiller je kroz svoj rad pokazivala veliki interes za paranormalne stvari i događaje, poput NLO-a, astralnog života ili automatskog pisanja. Tijekom karijere izlagala je svoje radove u poznatim muzejima i galerijama poput MoMA, Tate te Centar Pompidou.

(Susan Hiller instalacija, 180 the Stand, Instagram)

Često se njezin rad opisuje kao ezoteričan te obuhvaća video, fotografiju, pisanje, performance i instalacije koje prikazuju veliki interes umjetnice za paranormalne i neobične stvari. Susan je prvo studirala umjetnost, no prebacila se na antropologiju koju je 1965. godine i doktorirala.

Njezina sfera interesa je bila istraživanje čovjeka i društva ‘van’ normalnog. Bila je pod velikim utjecajem nadrealista Fluxusa i djelovala je u samoprozvanoj ‘parakonceptualnoj’ sferi umjetnosti. Zbog svog interesantnog i drugačijeg pogleda na umjetnost, Susan je bila predstavljena i u MoMA-i, galeriji Tate te u Centre Pompidou u Parizu. Susan Hiller je ostavila veliki trag u suvremenoj umjetnosti te stavila fokus na današnjeg čovjeka te njegovu interakciju s društvom.